Bíróság elé citálná az ENSZ a CIA kínzásainak felelőseit

Guantanamo rab börtön
GUANTANAMO BAY, CUBA - OCTOBER 27: (EDITORS NOTE: Image has been reviewed by U.S. Military prior to transmission.) A "non-compliant" detainee is escorted by guards after showering inside the U.S. military prison for "enemy combatants" on October 27, 2009 in Guantanamo Bay, Cuba. Although U.S. President Barack Obama pledged in his first executive order last January to close the infamous prison within a year's time, the government has been struggling to try the accused terrorists and to transfer them out ahead of the deadline. Military officials at the prison point to improved living standards and state of the art medical treatment available to detainees, but the facility's international reputation remains tied to "enhanced interrogation techniques" such as waterboarding employed under the Bush administration. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bíróság elé kell állítani azokat, akik felelősek a CIA által elkövetett kínzások lehetővé tételéért. Az erről szóló jelentés kedden lett nyilvános az USA-ban. Kicsi az esélye, hogy bárkit is felelősségre vonnának.
Vágólapra másolva!

Állítsák bíróság elé azokat a tisztségviselőket, akik felelősek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kínzási gyakorlatáért – ezt követeli az ENSZ és több jogvédő szervezet. "A jelentés megerősíti azt, amit a nemzetközi közösség már tudott. A politikát egyértelműen kormányszinten alakították ki, és George W. Bush elnök kormánya tette lehetővé ezeket a szisztematikus bűncselekményeket és az emberi jogok súlyos megsértését" - jelentette ki Ben Emmerson, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője.

Felelősségre kell vonni azokat a kormánytisztviselőket, akik engedélyt adtak erre a törvénytelen gyakorlatra. Ha ez nem történik meg, akkor a jövőben is előfordulhat kínzás" – így Anthony Romero, az ACLU befolyásos amerikai jogvédő vezérigazgatója.

Az igazságügy-minisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője azonban közölte, hogy 2009 óta mindössze két eljárást indítottak foglyokkal szembeni kegyetlen bánásmódért, de a vádemeléshez egyik esetben sem volt elegendő bizonyíték. A szenátusi jelentésben nincs semmilyen új információ, amelyet a nyomozók hasznosítani tudnának, ezért nem újítják fel a 2012-ben lezárt eljárásokat.

Forrás: AFP/John Moore

A CIA vallatási programja "lehetővé tette, hogy büntetlenül hajtsanak végre olyan cselekedeteket, amelyek a kínzásról és az emberek eltüntetéséről szóló nemzetközi jog bűncselekménynek nevez. Ideje alapos vizsgálatokat indítani, bíróság elé állítani a felelősöket, és kártérítést fizetni az áldozatoknak" - jelenttette ki Steven Hawkins, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet amerikai részlegének főigazgatója.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) főigazgatója szerint a jelentés alátámasztja azt a már többször ismételt megállapítást, hogy az amerikaiak védelmében szükségesnek mondott szigorú intézkedések teljesen alaptalanok voltak. Barack Obama amerikai elnök kormánya megszüntetett több olyan gyakorlatot, amely szerepel a jelentésben, de ettől függetlenül szerinte

Az ACLU felszólította az Obama-kormányt, gondoskodjon arról, hogy az Egyesült Államok soha többé ne végezzen kínzást, és nevezzen ki egy különleges ügyészt a CIA átvilágítására és megreformálására. A CIA tisztségviselői azt állítják, hogy a kínzási programot annak idején jóváhagyta az igazságügy-minisztérium és a Fehér Ház is. A jelentésről itt olvashat bővebben.