Áder János tiszti keresztet küldött egy amerikai képviselőnek

Vágólapra másolva!
Magas állami kitüntetést kapott Michael R. Turner amerikai republikánus kongresszusi képviselő. Áder János magyar államfő a Magyarország amerikai nagykövetével küldte a tiszti keresztet. Azért, mert sokat tesz a palagázexport liberalizálásáért.
Vágólapra másolva!

A Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át Michael R. Turner amerikai republikánus képviselőnek, a NATO Parlamenti Közgyűlése új elnökének az amerikai fővárosban Szapáry György washingtoni magyar nagykövet Áder János köztársasági elnök megbízásából.

Szapáry György azt mondta Turner volt a közép-európai energiabiztonság egyik legelső és legkitartóbb szószólója a kongresszusban, és sokat tett a probléma minél szélesebb körben való megismertetéséért és az amerikai gázexport liberalizálásáért.

Turner azt mondta, hogy Oroszország agresszivitása miatt a következő öt évben a két legfontosabb kérdés a transzatlanti viszony és az energiabiztonság lesz, ezért nagy jelentőségűnek nevezte az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú és a NATO-n belüli kapcsolatainak erősítését.

Michael R. Turner 1985 és 1992 között gazdasági jogászként dolgozott, 1994 és 2002 között pedig az Ohio állambeli Dayton polgármestere volt. 2002-ben választották be először a szövetségi képviselőházba. A bizottság tagja, a harcászati szárazföldi és légierők albizottságának elnöke, a kormányzati ellenőrzési bizottság tagja. November 24. óta az atlanti szövetség Parlamenti Közgyűlésének elnöke.

Nagy szerepe volt abban, hogy az amerikai palagázexport geopolitikai és geostratégiai jelentőségével a kongresszus már heti szinten foglalkozik. Ő volt az eredeti beterjesztője annak a törvényjavaslatnak, amely a NATO-tagországok - így egyebek között Magyarország -, valamint Japán esetében automatikusan megadná az amerikai palagáz exportjára vonatkozó engedélyt. Turner folyamatosan napirenden tartja a transzatlanti energiabiztonság kérdését. Elkötelezett támogatója a transzatlanti katonai és biztonságpolitikai kapcsolatok szorosabbra fűzésének is.