Kifelejtettek 150 szobát a török elnöki palotából

nk20141028
Ankara, 2014. október 28. Az új török elnöki palota Ankara Cankaya negyedében 2014. október 28-án, a török nemzeti ünnep előestéjén. (MTI/EPA/Anadolu/Ozge Elif Kizil)
Vágólapra másolva!
A nemrég megépült és mérete miatt bírált török elnöki palota annál is nagyobb, mint ahogy azt eddig a sajtó és a közvélemény feltételezte - derült ki Recep Tayyip Erdogan török elnök egy megjegyzéséből.
Vágólapra másolva!

"Nem ezer szobája van - mondta Erdogan egy hétvégi isztambuli konferencia alkalmával - hanem valamivel több, mint 1150". Az államfő azzal hárította el a palota méreteire és vélt építési költségeire vonatkozó bírálatokat, hogy a palota nem az övé, "hanem a népé".

Az új török elnöki palota Ankara Cankaya negyedében Forrás: MTI/EPA/Anadolu/Ozge Elif Kizil

A közkeletű nevén Ak Saraybannak (Fehér palota) nevezett épület építési költségeiről nem tettek közzé hivatalos adatokat. A török médiában megjelent becslések szerint 4-500 millió euróra (120-150 milliárd forint) teszik az összeget. Egy, a kormánnyal szemben kritikus építészkamara szerint emellett az építési területet a török főváros nyugati peremén elterülő természetvédelmi területből hasították ki.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/Adem Altan