Ferenc pápa is Putyin társaságát keresi

Pápai audiencia
Ferenc pápa audienciát tart
Vágólapra másolva!
A Vatikán és Oroszország közötti egyre intenzívebb kapcsolattartásról írt a Corriere della Sera olasz napilap, amely szerint a Vatikán szemében Moszkva segíthet a közel-keleti keresztények védelmében, és az orosz fővárosban is partnert látnak a nem európai pápában.
Vágólapra másolva!

A Corriere értesülései szerint novemberben Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Ivan Jurkovics oroszországi nunciust, de a találkozóról a Szentszék nem közölt részleteket. Az olasz napilap úgy tudja, Ferenc pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka rendszeresen leveleznek egymással. Tájékoztatják egymást a közel-keleti keresztények helyzetéről és a vallási fundamentalizmus terjedéséről. Kétoldalú tárgyalások zajlanak a Vatikán és az ortodox patriarkátus között, amelyekre többek között Angelo Scola milánói és Crescenzio Sepe nápolyi érsek utazott Moszkvába. Mindkét bíboros a vatikáni diplomácia erős emberének számít. A Corriere úgy tudja, jövő nyárig esetleg Pietro Parolin szentszéki államtitkár is Moszkvába utazhat.

Ferenc pápa audienciát tart Forrás: MTI/EPA/Claudio Peri

Kéznyújtás Moszkvának

A Vatikán és Moszkva közötti kapcsolattartás azonban nem a katolikus egyházfő moszkvai útját készíti elő, hanem Ferenc pápa "kéznyújtása Moszkvának". A mai Oroszországban a Vatikán "azon kevés országok egyikét látja, amely katonailag képes gátat vetni az iszlám fundamentalizmusnak Szíriában". Annál is inkább, mivel Szíriában jelentős létszámú orosz kolónia él.

Putyin, a keresztény cár

"Putyin mindent megtett, hogy mintegy keresztény cárként lépjen fel a Közel-Keleten, betöltve az európai államok és részben az Egyesült Államok által üresen hagyott helyet. A térség kisebbségei és vallási értékei védelmezőjeként ajánlkozott fel, és nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok védelmében is" - mondta egy vatikáni forrás a Corrierének. A Vatikán Oroszországot ma már nem kommunista és ateista országnak, hanem szövetségesnek tekinti - jegyezte meg.

Ferenc pápa, az alternatíva

Moszkva számára pedig a nem európai Ferenc pápa alternatív partnert képvisel az ellenséges nyugat-európai fronttal szemben. Az újság emlékeztet arra, hogy a Ferenc pápa vezetésével 2013-ban a Vatikánban tartott szíriai békeima alkalmával az egyházfő Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségét kérte a konfliktus megoldásában.