Évszázados rasszizmusról beszélt New York polgármestere

Vágólapra másolva!
Az országban az utóbbi időben tapasztalt túlzott rendőri erőszak az évszázados rasszizmusban gyökerezik - mondta az amerikai ABC televízióban Bill de Blasio, New York demokrata párti polgármestere.
Vágólapra másolva!

„A probléma a rendszerben van, és őszintén kell beszélnünk történelmünk faji dinamikáiról. Rendőrségünk véd bennünket, mégis problémákkal találkozunk évtizedek óta, évszázados rasszizmus története áll e valóság hátterében. Ezen túljuthatunk, és New Yorkban az egész rendőrség képzésének megújítása változást fog hozni - mondta a városvezető”.

Gyermekeinek a rendőrség veszélyeiről is beszél

A polgármestert, aki fehér, felesége és gyerekei pedig feketék, bírálatok érték egy New York-i rendőrszakszervezet részéről, miután azt hangoztatta, hogy fiát, Dantét úgy nevelte, figyeljen annak lehetséges „veszélyeire”, ha rendőrökkel akad dolga.

Gyermekeit is óva inti! Forrás: AFP/Kena Betancur

„Más a helyzet egy fehér gyerekkel, ez a valóság ebben az országban. Dantét a fiamat nagyon korán figyelmeztettük:

Mert sajnos tudtuk, nagy a kockázata annak, hogy az ilyen gesztusokat egy színes részéről félreérthetik” - fogalmazott.

Rendőri erőszak az USA-ban

A túlzott rendőri erőszak elleni tiltakozások újabb hulláma akkor kezdődött az országban, amikor egy New York-i esküdtszék elutasította a vádemelést egy 43 éves fekete férfi, Eric Garner rendőri intézkedés következtében bekövetkezett halála ügyében.

Előzőleg, novemberben a Missouri állambeli Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozásokhoz vezetett, hogy rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt. További tüntetéseket váltott ki, hogy az esküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést a Brownt lelövő fehér rendőr ellen. Szintén még novemberben Clevelandben belehalt sebesüléseibe egy 12 éves amerikai fiú, akire egy rendőr előző nap rálőtt egy játszótéren, mert igazi fegyvernek vélte a nála lévő pisztolyutánzatot.