Eldurvult a helyzet a tüntetésen

Vágólapra másolva!
Erőszakossá fajult egy rasszizmus elleni tüntetés Kaliforniában - közölte vasárnap a helyi rendőrség szóvivője.
Vágólapra másolva!

Álarcot viselő tüntetők kirakatokat zúztak be és kövekkel dobálták meg a rendőröket - közölte Jenn Coats, a berkeleyi rendőrség szóvivője. Egy rendőrt kisebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

A berkeleyivel egy időben az Egyesült Államok több másik városában is folytatódtak a napok óta tartó tüntetések a kisebbségek tagjait sújtó túlzott rendőri erőszak ellen. New York-ban több ezren tüntettek békésen a város központi pályaudvarán, a Grand Centralon a földön fekve. Tüntetés volt a Times Square-en is, ott üzletekbe vonultak be a tiltakozók.

Seattle-ben több százan vonultak a városon keresztül a rendőrparancsnokság épülete elé. Néhányan kiváltak a tömegből és megpróbáltak egy széles autóúton tüntetni. Rendőrségi források szerint többen közülük kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat.

A túlzott rendőri erőszak elleni tiltakozások újabb hulláma azután kapott lábra szerte az országban, hogy szerdán egy New York-i esküdtszék elutasította a vádemelést egy 43 éves fekete férfi, Eric Garner rendőri intézkedés következtében bekövetkezett halála ügyében.

Előzőleg, novemberben a Missouri állambeli Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozásokhoz vezetett, hogy rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves, fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt. További tüntetéseket váltott ki, hogy az esküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést a Brownt lelövő fehér rendőr ellen.