Borzalmas bűncselekmény történt egy Uber-kocsiban

Uber
Az Egyesült Államokon kívül 53 országban hadakozik a taxivállalatokkal
Vágólapra másolva!
Ismét támadások érik az Uber közösségi utazásmegosztót, most azért, mert az egyik indiai sofőrjük megerőszakolta női utasát. 
Vágólapra másolva!

A 26 éves, pénzügyi területen dolgozó nő egy vacsora után hívott autót a telefonon keresztül elérhető szolgáltatótól Új-Delhiben. Elmondása szerint elaludt a hátsó ülésen, amikor pedig felébredt, a város egyik elhagyott részén találta magát, ahol a sofőr megerőszakolta, majd megfenyegette, hogy ne mondja el senkinek és hazavitte. A fiatal nő azonnal értesítette a rendőrséget, az erőszak tényét az orvosi vizsgálat is megerősítette, a feltételezett elkövetőt pedig már másnap elfogták – írta a BBC.

Biztonsági problémák

Az Uber lényege, hogy a rendszerhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. A San Franciscó-i céget azonban már többször érte kritika, hogy nem ellenőrzi megfelelően a sofőröket.

A cég nem sokkal később közleményt adott ki.

„Együttérzésünket fejezzük ki a borzalmas bűncselekmény áldozatának és mindenben együttműködünk a rendőrséggel” – írták. „Minden sofőrünk engedéllyel vezet és számos biztosíték áll rendelkezésünkre, hogy ellenőrizzük őket, a gépjárműveket, valamint a becsült érkezési időpontot, így nyomon tudjuk követni az utakat” – tették hozzá.

Az Uber szolgáltatását mobiltelefonon keresztül lehet megrendelni. Forrás: AFP/Britta Pedersen

A taxisok háborognak

Az Uber megjelenése a világon mindenhol, így Magyarországon is kivágta a biztosítékot a taxisok között. Sok helyen tüntettek is ellene, nálunk pedig Glattfelder Béla a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár egyeztetett a társaságok és az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel.

A taxitársaságok képviselői kifogásolták, hogy – míg a taxisok esetében szigorú követelményeket határoznak meg a szolgáltatást nyújtó vállalkozásra, a jármű vezetőjére és a járműre is – az Uberhez tartozó szolgáltató ezzel szemben például nem ad számlát, nem rendelkezik engedéllyel, nincs taxiórája, nincs utasbiztosítása, és nem működtet diszpécserszolgálatot sem, így teljesen ellenőrizhetetlenné válik.

Korábban öt taxisofőr halálosan megfenyegette az Uber egyik alkalmazottját. A részleteket itt olvashatja.