Merkel odapirított az olaszoknak és a franciáknak is

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szerint Franciaországnak és Olaszországnak további reformokra van szüksége, hogy jövő évi költségvetésük megfeleljen az Európai Unió deficitszabályainak.
Vágólapra másolva!

A Die Welt című német lapban a kancellár azt mondta, hogy nem helytelen időt adni a két országnak a reformtervek véglegesítésére, de

Angela Merkel türelmetlen az olaszokkal és a franciákkal szemben Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Az Európai Bizottság novemberben jövő márciusra halasztotta a döntést arról, hogy a túlzottdeficit-eljárásban kezdeményez-e pénzbüntetést Franciaország ellen az államháztartási hiánycél túllépése miatt, illetve felújítja-e a tavaly megszüntetett eljárást Olaszország ellen a túlzott közadósság miatt. A bizottság esetleges javaslata az EU gazdasági-pénzügyminiszteri tanácsának jóváhagyásától függ.

A franciák a gazdaság fellendítésében gondolkodnak

A francia kormány álláspontja az, hogy kötelezettségét lehetőleg teljesíteni akarja, de számára a gazdaság fellendítése az elsőrendű feladat. A Franciaország ellen 2009 óta folyó túlzottdeficit-eljárás határideje szerint az országnak jövőre kellene az EU-ban egyezményes, előírásos 3 százalék alá csökkentenie hiányát. A francia kormány menetrendje szerint azonban ez 2017 előtt nem érhető el.