FAZ: Orbán orosz vonzalma miatt izmoz az USA

Vágólapra másolva!
A magyar-amerikai korrupciós vita hátterében a magyar orosz viszony áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap szerint. Kérdéses azonban, hogy alkalmas lesz-e az amerikai izmozás a NATO és az EU mellett tartani Orbánt.
Vágólapra másolva!

A felszínt tekintve a korrupcióról vitázik Budapest és Washington, de valójában Orbán Viktor kormányfő Oroszországhoz fűződő viszonyáról van szó. Erről a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német lap írt, amikor John McCain amerikai republikánus szenátor diplomáciai botrányt kavaró kijelentéseinek hátterét elemezték.

A közelség az orosz baráthoz című cikkben arról ír Stephan Löwenstein, hogy a NATO-szövetségesek vitájának elmérgesedése geopolitikai összefüggésrendszerre utal, és a korrupció körül kialakult vita felszín alatt húzódó valódi témája kezdettől fogva "Orbán Putyin iránti feltételezett vonzalma volt".

– írta. A lap szerint a keleti nyitás politikájának stratégia legitimitását nem lehet elvitatni, de az Orbán-kormány ezt "irritáló politikai filozófiai fejtegetésekkel párosítja", amelyek a nyugati életstílust dekadensnek, a piacgazdaságot pedig gyarmatosító rablókapitalizmusnak minősítik, amivel Orbán tusnádfürdői beszédére utalt.

A paksi bővítés, a Déli Áramlat és az ukrajnai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos magyar álláspontot összefoglalva azt írta, ezek a

Azt ugyanakkor elismerte, hogy Magyarország eddig rendre kiállt a NATO és az EU mellett, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is.

Kérdéses ugyanakkor szerint, hogy az amerikaiak "izmozása" alkalmas-e arra, hogy továbbra is a NATO és az EU mellett tartsa Orbánt, és hogy a civil társadalom és a korrupciómentes államigazgatás iránti "állítólagos aggodalom" hitelesebbé teszi-e az amerikaiak tevékenységét. Szerinte úgy tűnik, Angela Merkel német kancellár másik stratégiát tervez, mert az a hír járja, hogy 2015 márciusában Budapestre látogat.

McCain szavait elemezte az ír Press TV is, amely egy angol elemzőt idézett, aki szerint a magyar kormány erősen nacionalizmusa és oroszbarátsága sem Amerikának, sem Franciaországnak, sem Angliának nem tetszik. Kritikus szavait McCain ugyanakkor szerinte Oroszországnak szánta, amelyhez Magyarország csak egy „kényelmes fegyver”.