A Fülöp-szigeteket ostromolja az idei legerősebb tájfun

Fülöp-szigetek, tájfun
Residents are evacuated to a safer place in Legazpi City, Albay province, southeast of Manila on December 6, 2014 ahead of the arrival of Typhoon Hagupit. Heavy rain and strong winds began to hit the eastern Philippines on December 6 ahead of a giant storm threatening more devastation to areas yet to recover from a super typhoon that killed thousands. AFP PHOTO/CHARISM SAYAT
Vágólapra másolva!
Nagy pusztítástól tartanak Fülöp-szigeteken, ahova szombaton érkezett meg az idei legerősebb tájfun. A vihar miatt sok százezer embert telepítettek ki, repülőjáratot töröltek és kikötőket zártak be. 10 millió embert fenyeget áradás.
Vágólapra másolva!

Erős széllökésekkel és heves esőzéssel érte el a Fülöp-szigetek partjait szombaton az idei év legerősebb tájfunja, a Hagupit. Félő, hogy a vihar ismét jelentős pusztítást végez a szigetország egy éve minden idők legsúlyosabb trópusi vihara által lerombolt területein.

A tájfun érkezése miatt előző nap már több százezren menekültek el otthonukból, amit minden idők egyik legnagyobb békeidőbeli evakuálásának nevezett az ENSZ katasztrófaügyi irodája. A helyi hatóságok szerint több mint 616 ezren várják iskolákban, közösségi házakban, tornatermekben és templomokban a természeti csapást, őket az alacsonyan fekvő, illetve a földcsuszamlás fenyegette vidékekről telepítették ki.

Több mint 600 ezer embert telepítettek ki Forrás: AFP/Charism Sayat

Jelentős pusztítás várható

Bár a Hagupit tájfun ereje szombatra tovább csökkent, és most már csak az öt fokozatú skála harmadik szintjét éri el, a Fülöp-szigeteki meteorológiai szolgálat szerint így is jelentős pusztítás várható sokfele. A vihar széllökéseinek sebessége péntek óta 250-ről óránkénti 175 kilométerre csökkent.

Az ítéletidő miatt 100 repülőjáratot töröltek és sok kikötőt bezártak az ország középső és déli részén.

Az ország keleti részén fekvő Samar és Leyte tartomány nagy része a vihar megérkeztével áram nélkül maradt. A tavalyi ötös erősségű Haiyan tájfun is ezen területeket érintette legsúlyosabban. Újra a vihar útjába kerülhet az egy éve teljesen lerombolt Tacloban is, ahol máig ezrek laknak sebtében összetákolt bódékban vagy sátrakban a tavalyi katasztrófa

Grafika: AFP

Manilát elkerüli

A tavaly novemberi Haiyannak - minden idők legerősebb tájfunjának - több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millióan maradtak fedél nélkül, vagy rongálódott meg a házuk. A segélymunkások szerint a helyi lakosok rengeteget tanultak a tavalyi katasztrófából, sok helyen maguk kezdték elhagyni otthonaikat a vihar érkezése előtt.

A Hagupit tájfun miatt 10 millió embert fenyeget áradás, de akár 30 millió is lehet azok száma, akik valamennyi kárt szenvednek majd. A fővárost, a nagyjából 12 millió embernek otthont adó Manilát és környékét várhatóan elkerüli a vihar.