Négy embert ítéltek el a volgográdi merényletekért

volgográd, robbantás, troli
Felrobbantott trolibusz Volgográdban, 2013. december 30.
Vágólapra másolva!
Elítéltek négy embert a tavalyi volgográdi merényletek miatt. Ketten 19 évet, ketten 5 év 10 nap börtönt kaptak, mert segítették az öngyilkos merénylőket. A merényletben 34 ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Négy férfit írtéltek el a harmincnégy ember halálát okozó, egy évvel ezelőtti volgográdi merényletek miatt. A vádak szerint segítették a merénylőket, ezért terrorizmusban való bűnrészesség miatt ítélték őket összesen több tíz év börtönre.

19 év

Alautdin Dadajev és Ibrahim Magomedov az ítélet szerint rejtekhelyet biztosítottak a két öngyilkos merénylő számára, és segítettek nekik robbanószerkezeteket készíteni. Ezért fejenként 19 évet kaptak. Magomed és Tagirov Batirov pedig abban segítették az elkövetőket, hogy eljussanak Volgográdba. Ők 5 év 10 hónap börtönt kaptak.

A tavaly felrobbantott trolibusz Volgográdban Forrás: AFP/RIA NOVOSTI

Mind a négyen az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánból származnak, ahol iszlamista szélsőséges lázadók tevékenykednek. A hatóságok szerint a nyomozás során nyilvánvalóvá vált, hogy a merényletekkel

Tavaly december 29-én a volgográdi központi pályaudvaron, majd 30-án egy trolibuszon röbbantott öngyilkos merénylő. A robbantásoknak harmincnégy halálos áldozata és hetven sebesültje volt. A robbantásokat a bujnakszi terrorcsoport két tagja, Aszker Szamedov és Szulejman Mogamedov követte el. Volgográd 1000 kilométerre délre fekszik Moszkvától.