Hillary Clintonnak nem tetszik a rendszer

Former US Secretary of State Hillary Clinton discusses "Smart Power: Security Through Inclusive Leadership" at Georgetown University in Washington, DC, December 3, 2014.       AFP PHOTO / Jim WATSON
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton nem tartja kiegyensúlyozottnak az amerikai igazságszolgáltatási rendszert, és támogatja, hogy a szövetségi hatóságok kivizsgálják a két fekete bőrű férfi halálával végződő, New York-i és fergusoni rendőrségi intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

A demokrata párti politikus, volt külügyminiszter Bostonban, egy nők számára rendezett konferencián szólalt fel. Hangsúlyozta, hogy a történtek nemzeti vitát gerjesztettek a faji hovatartozásról és a jogalkalmazásról. Úgy vélekedett, meg kell reformálni az amerikai büntetőjogi rendszert, valamint azokat a módszereket, amelyeket az amerikai rendőrök alkalmaznak.

Hillary Clinton Forrás: AFPJim Watson

Teljes vizsgálat kell

Leszögezte, hogy "teljes és tisztességes vizsgálatra" van szükség. A halálesetek arra kényszerítik a nemzetet, hogy nézzen szembe a bőrszín és az amerikai igazságszolgáltatási rendszer súlyos ellentmondásaival. Mint mondta, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a rendőr fekete bőrűt állít meg, motoz meg, emel vádat ellene, majd az illetőt később hosszabb börtönre ítélik. "Hagytuk, hogy büntetőjogi rendszerünk aránytalanná váljon. Remélem, ezek a tragédiák lehetőséget adnak számunkra, hogy összegyűljünk és megteremtsük az egyensúlyt" - mondta az egykori külügyminiszter.

A politikus egyben támogatásáról biztosította az amerikai igazságügyi tárcának, valamint Barack Obama amerikai elnöknek a szándékát, hogy bizottságot hozzanak létre, amelynek feladata annak meghatározása lesz, miként végezze a 21. századi rendőrség feladatát úgy, hogy közben erősíti a lakosság bizalmát.

Az ENSZ-főttikár is megszólalt

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára csütörtökön, a New Yorkban történt rendőri fellépésre utalva azt követelte az Egyesült Államoktól, szavatolja, hogy a rendőrök még inkább felelősségre vonhatóak legyenek tetteikért. Sürgősen tegyenek meg mindent az ilyen követelések megvalósítására - tette hozzá a világszervezet vezetője.

Eric Garner

Szerdán New Yorkban egy vádesküdtszék úgy döntött, hogy nem emel vádat egy fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen. Az eset július 17-én történt az amerikai megapolisz egyik negyedében, ahol rendőri intézkedés közben életét vesztette az illegálisan cigarettát árusító, 43 éves Eric Garner. A vele szemben eljáró rendőrök egyike egy tiltott, fojtó mozdulattal földre szorította. Az asztmában szenvedő és túlsúlyos Garner hiába könyörgött, hogy nem kap levegőt. A hatgyermekes fekete férfi a helyszínen eszméletét vesztette és nem sokkal később meghalt. A halottkémi jelentés emberölést állapított meg. Az esetet rögzítő amatőr videofelvételt milliók látták az interneten.

Michael Brown

November 24-én a Missouri állambeli Fergusonban nem találta indokoltnak a vádemelést a vádesküdtszék annak fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Darren Wilson rendőr augusztus 9-én több lövéssel végzett a 18 éves Michael Brownnal, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások voltak.

A rendőri intézkedések, valamint az ezt követő felmentő ítéletek miatt széles körű tiltakozások robbantak ki az Egyesült Államokban.

Legutóbb csütörtökön lőtt le egy fehér rendőr egy fekete férfit Phoenixben, amiért nem igazolta magát.