Véres összecsapások Hongkongban

2014.12.01. 09:47

Viperát és paprikaszprét is bevetettek a hongkongi rendőrök a demokráciapárti tiltakozók ellen, akik körülvették a kormányzati negyedet, az összecsapásokban sokan megsebesültek. Eldurvulni látszik a két hónapja tartó tüntetéssorozat, amit a közvélemény sem támogat már.

Véres összecsapások helyszíne lett a hongkongi kormánynegyed, amit a vasárnap este egyetemista tüntetők próbáltak elfoglalni, így akadályozva a politikusok munkáját.

A hatóságok váratlanul keményen léptek fel a két hónapos türelmi időszak után, rohamrendőrök árasztották el a kormányzati negyedbe vezető Lung Wo uta, viperát és könnygázsprét is bevetve. Az utcai harcokban több tüntető és rendőr is megsebesült, 40 tiltakozót pedig őrizetbe vettek.

Kemény összecsapások történtek Hongkongban, a rohamrendőrök visszaszorították a kormányzati negyedet elfoglaló tüntetőketForrás: AFP/Dale De La Rey

A kiszorítás sikeres volt, a demonstrálóknak vissza kellett térniük főhadiszállásukra, vagyis a kormányzati negyedtől pár száz méterre található Connaugth útra, ahol a tüntetéssorozat kezdete óta szabályos sátortábort alakítottak ki.

A felszabadított kormányzati negyedben hétfőn reggel még zárva voltak az irodák, délután viszont újra megjelentek a dolgozók - írja a BBC.

A demokráciapárti tüntetők Pekingtől független, nyílt választásokat követelnek 2017-ben: törekvéseiket eleinte támogatta a hongkongki közvélemény is, a többség viszont kezd belefáradni a folyamatos tiltakozássorozatba, és úgy érzik, a tüntetők túl sok problémát generálnak.