Prága kimentené a cseh kisebbséget Ukrajnából

Vágólapra másolva!
Az államfő akarja, a miniszterelnök nem.
Vágólapra másolva!

Csehország hazatelepíti a volinyi csehek egy csoportját, akik jelenleg az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött, háború sújtotta Donyeck körzetében élnek, írja a Lidové Noviny cseh napilap. A belügyi tárca a lap értesüléseit nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Milos Zeman cseh államfőtől 232 cseh nemzetiségű ukrajnai állampolgár kérte, hogy az ukrajnai háborús események miatt Prága segítse elő áttelepülésüket őseik hazájába.

Oroszország érdeke

Bohuslav Sobotka miniszterelnök és a cseh külügyminisztérium azonban azt az álláspontot képviseli, hogy a Zeman által szorgalmazott visszatelepítés csak Oroszországnak érdeke, mert Moszkva így bírálhatná Kijevet, hogy rosszul bánik a nemzeti kisebbségekkel. Az ukrajnai csehek döntő része olyan területen él, ahol nincsen konfliktus.

Számukat csak becsülik

A Volinyi terület a történelmi Volhínia nyugati része, jelenleg közigazgatási egység Északnyugat-Ukrajnában. A 19. század második felétől kezdve mintegy 50-60 ezer cseh vándorolt ki a területre. A volinyi csehek egy része a második világháború után visszatért Csehországba. Az 1989. novemberi rendszerváltás után a téma újra napirendre került. A 90-es évek elején két hullámban mintegy 5-6 ezer volinyi cseh költözött át Csehországba. A Volhíniában élő csehek mai számát egyes források mintegy 20 ezerre becsülik, más források szerint a számuk 5-6 ezer.