Nemet mondtak a svájciak a bevándorlás szigorú korlátozására

Zürich, 214. november 30.
Kiürítenek egy szavazóurnát egy zürichi szavazóhelyiségben a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról tartott svájci népszavazáson 2014. november 30-án.  (MTI/EPA/Walter Bieri)
Zürich, 214. november 30. Kiürítenek egy szavazóurnát egy zürichi szavazóhelyiségben a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról tartott svájci népszavazáson 2014. november 30-án. (MTI/EPA/Walter Bieri)
Vágólapra másolva!
Két népszavazási kezdeményezésre is nemet mondtak a Svájciak vasárnap. Mind a bevándorlás szigorú korlátozását, mind a devizakészletek 20 százalékának aranyban tartását leszavazták.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, elutasították a bevándorlás további korlátozását a svájciak az erről szóló vasárnapi népszavazáson. A részadatokból kalkulált előzetes eredmények szerint a szavazáson részt vevők 74 százaléka szavazot nemmel az "Állítsuk meg a túlnépesedést - védjük meg természeti erőforrásainkat" elnevezésű kezdeményezésre.

A népszavazást egy környezetvédő szervezet, az Ecopop kezdeményezte arra hivatkozva, hogy a lakosság növekedése túl nagy terhet ró a természetre, így egyebek mellett a termőföldre és más erőforrásokra. Azt akarták elérni, hogy az évente beengedett bevándorlók száma legfeljebb a lakosság 0,2 százaléka lehessen. Ez évi 16-17 ezer bevándorlót jelentett volna, ami a jelenleginek csupán a negyede.

Hátráltatta volna gazdaságot

A svájci kormány szerint egy ilyen szigorítás hátráltatná az ország gazdaságát és a bevándorlás kérdésében folytatott tárgyalásokat az Európai Unióval, illetve általában véve a Brüsszellel fenntartott kapcsolatokat.

Forrás: MTI/EPA/Walter Bieri

Svájcban februárban már megszavazták a külföldiek svájci munkavállalásának korlátozását, beleértve az európai uniós munkavállalókét is, akik eddig megkötések nélkül vállalhattak munkát és telepedhettek le. A februári népszavazás kötelezte a kormányt, hogy 2017-ig minden ország esetében szabjon meg éves létszámkorlátot.

Nem lesz túl sok arany

Az előzetes adatok szerint ugyancsak elutasították a svájciak a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslatot arról, hogy a svájci jegybank (SNB) a devizakészleteinek legalább 20 százalékát aranyban tartsa. A nem végleges adatok szerint a javaslatot a szavazók döntő része, 78 százaléka ellenezte és csak 22 százaléka támogatta.

Szavazók egy szavazóhelyiség előtt Bernben Forrás: MTI/AP-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Thomas Jordan, a svájci jegybank elnöke szerint a kezdeményezés sikere alaposan megnehezítette volna, hogy az SNB fenntartsa a három éve érvényes 1,20 frankos euróárfolyamot. Az SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, több mint 35 milliárd frank értékben, ami a devizatartalékok 7,5 százalékát teszi ki. Az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik. Ha a polgárok megszavazták volna a kezdeményezést, akkor a jegybanknak öt éven belül 70 milliárd frank értékben, mintegy 1500 tonna aranyat kellett volna vásárolnia, ami meghaladja a világ éves aranykitermelésének a felét.