Hős török-német lányt gyászol Németország

Vágólapra másolva!
Sok ezer német fejezte ki tiszteletét egy török származású fiatal nő felé. Tuğçe Albayrak november közepén szenvedett súlyos sérülést, miután megvédett erőszakoskodó fiúktól két lányt. A fiúk rátámadtak, kómába került pénteken lekapcsolták a gépekről.
Vágólapra másolva!

Ezrek vonultak utcára Németországban, hogy kifejezzék tiszteletüket az előtt a török származású lány előtt, aki megmentett két tinédzser lányt egy csoport férfitől, akik ezért később agyonverték. Tugce Albayrak pénteken halt bele sérüléseibe, amelyeket még két héttel ezelőtt szerzett egy, a Frankfurt melletti Offenbach egyik McDonaldsának parkolójában.

Kómában

Kővel, vagy bottal üthették fejbe többször is. A térfigyelő kamerák felvételén látszik, ahogy az ütések után hanyatt esik, és feje a földhöz csapódik. Súlyos agykárosodást szenvedett, azóta kómában feküdt. Pénteken lett volna a 23. születésnapja, de az orvosok megállapították, hogy már agyhalott, szülei ezért lekapcsoltatták az őt életben tartó gépeket.

Támadóját, egy 18 éves dél-szerbiai férfit őrizetbe vették a rendőrök. A férfi elismerte a támadást. A felvételeken az is látszik, hogy társa megpróbálta visszafogni, amikor a lányra támadt. Azért esett neki, mert támadás előtt a lány közbelépett, amikor a gyorsétterem vécéjében két tizenéves lánnyal erőszakoskodtak a fiúk.

Civil kurázsi

Berlin, főleg törökök lakta Kreuzberg városrészében a „civil kurázsihoz” dedikált virrasztást tartottak, amelyre több százan mentek ki. Annál a kórháznál, ahol elhunyt, november 15-e óta tartottak virrasztást, sokan virágokat vittek, mécseseket gyújtottak, egy zongorista kedvenc zenéit játszottak, barátai pedig búcsúüzenetekkel ellátott héliumos léggömböket engedtek a magasba.

Támogatói petícióban kérik Joachim Gauck német elnököt, hogy posztumusz ítélje oda neki bátorságáért a nemzeti érdemrendet. A petíciót már több mint százezren aláírták. Az elnök levélben tudatta a lány családjával, hogy komolyan fontolóra veszi az elismerés odaítélését.