Vágólapra másolva!
A Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító egyik német utasának az édesanyja a strasbourgi emberi jogi bíróságon beperelte Ukrajnát, amiért a térségben dúló háború miatt nem zárta le légterét a polgári légi közlekedés előtt.
Vágólapra másolva!

A Bild című német napilap beszámolója szerint az asszony 800 ezer eurós kártérítést követel Kijevtől gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

A panaszos szerint, ha egy ország engedélyezi a külföldi polgári rendeltetésű légi járatok átrepülését légterén át, akkor szavatolnia kell a biztonságukat, amennyiben pedig ez bizonyos ideig nem lehetséges, akkor le kell zárnia a légterét. Ukrajna azonban naponta 700 járatot engedett át a területén, amiből havonta több millió dolláros bevétele származott.

A Malaysian Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. Kijevben és a Nyugaton azt gyanítják, hogy a szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú orosz rakétával.

A tragédia okát a holland hatóságok vizsgálják, de csak nemrégiben, a tragédia után négy és fél hónappal sikerült elszállítaniuk elemzésre a tragédia helyszínéről a gép roncsait.