Brutálisan szigorítanák a bevándorlást Svájcban

Vágólapra másolva!
A lakosság 0,2 százalékában korlátoznák a bevándorlók számát Svájcban – erről is dönt a mai népszavazás. 
Vágólapra másolva!

A svájciak tavaly februárban, csekély többséggel ugyan, de már csökkentették a bevándorlási kvótát, az „Állítsuk meg a túlnépesedést – védjük meg természeti erőforrásainkat” elnevezésű népszavazási kezdeményezés azonban még tovább megy.

Svájc lakossága 8,2 millió fő – egymillióval több, mint húsz évvel ezelőtt. S bár a munkanélküliség alacsony, az életszínvonal pedig magas, sok svájci fél a túlnépesedéstől és az ezzel járó környezeti hatásoktól – emlékeztetett a BBC.

A berni kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nemcsak az ország gazdaságát hátráltatná az igenek győzelme – a munkaerő 25 százaléka külföldi –, de az Európai Unióval a bevándorlás kérdésében folytatott tárgyalásokat is, és általában véve rontaná a Brüsszellel fenntartott kapcsolatot.

A közvélemény-kutatások szerint szoros lesz az eredmény.

Szeretik az aranyat

A bevándorlás korlátozása mellett az embereknek véleményt kell alkotniuk egy másik kezdeményezésről is. A jobboldali Svájci Néppárt köreiből származó javaslat azt indítványozza, hogy a svájci jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani.

A svájci jegybank, az SNB, az euróválság idején vezette be a minimális euróárfolyamot. A tőke tömegével áramlott euróból a menedékvalutának számító frankba, és a svájci valuta annyira megerősödött, hogy az export kezdett versenyképtelenné válni. Ha javaslat a népszavazáson többséget kap, akkor a frank gyengítése érdekében vásárolt minden egyes euróból 20 centért aranyat kellene vásárolnia a jegybanknak. További lépésként az SNB nem adhatna el az ország aranykészletéből, amelyet ezután csak Svájc területén őrizhetnék.

AZ SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, több mint 35 milliárd frank értékben, ami a devizatartalékok mintegy 7,5 százaléka. Az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik. Ha a polgárok megszavaznák a kezdeményezést, a jegybanknak 70 milliárd frank értékben kellene, mintegy 1500 tonna aranyat vásárolnia. A műveletre az SNB-nek öt éve lenne. A megvásárolandó arany mennyisége ugyanakkor meghaladja a világ éves aranykitermelésének a felét.

A népszavazáson mintegy 5 millióan járulhatnak az urnákhoz.