Új hadszíntéren folytatódhat a Putyin-offenzíva

Katonai Parádé Belgrád 2014.10.16.
Fotó: Dudás Szabolcs
Vladimir Putyin Belgrádban
Katonai Parádé Belgrád 2014.10.16. Vladimir Putyin Belgrádban
Vágólapra másolva!
Az oroszbarát erők győzelme esetén újabb országban növelheti a befolyását Vlagyimir Putyin. A krími annexió és a kelet-ukrajnai események fényében lényegesen felértékelődött a vasárnapi moldovai parlamenti választás. A kampányban titkos összeesküvést is lelepleztek, és egy oroszbarát pártot levettek a választási listáról.
Vágólapra másolva!

A nagyhatalmak ütközőzónájában lévő Moldovában vasárnap sorsdöntő parlamenti választást tartanak. A magyar közvélemény számára elsőre talán lényegtelennek tűnik, hogy mi zajlik a tőlünk több mint 1000 kilométerre keletre lévő országban, azonban az ottani történések a hazai politikára is befolyással lehetnek.

Kelet, vagy Nyugat? Ez a legfőbb kérdés most Moldovában Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

Nyolv évig irányítottak a kommunisták

Az 1991-ben függetlenné vált Moldova Európa egyik legszegényebb államának számít. Ennek következtében több százezren hagyták el az országot, ezért mostanra a nemzeti jövedelem 20 százalékát a külföldön dolgozók hazautalásai adják. Geopolitikai szempontból a krími és a kelet-ukrajnai orosz expanziót követően vált forró övezetté térség a konkrét harci cselekmények közlesége miatt.

Moldova többek azzal vált híressé a kelet-európai térségben, hogy 2001-ben teljesen demokratikus körülmények között választották meg a kommunista pártot. A kommunisták 2005-ben ismételni tudtak, és csak 2009-ben estek ki a hatalomból, egy több halálos áldozatot követelő tüntetéssorozatot követően.

Oroszország nem szeretné, ha végleg kicsúszna a kezei közül Moldova Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

Moszkva nem nyugszik bele

Azóta az Európai Uniós csatlakozást első számú prioritássá tevő három párti koalíció vezeti az országot. A november 30-i moldovai választás alapvetően egy geopolitikai orientációs döntés lesz. A tét, hogy a kelet-európai ország az orosz utat választja-e, vagy marad az uniós integrációt támogató erők dominanciája – mondta el az Origónak Rácz András, a Finn Külügyi Intézet munkatársa. Moldova az unió keleti partnerségi programjának legjobban teljesítő tagja.

Moszkva számára a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy gyengítse az EU-párti erőket. Azonban Oroszország semmilyen pozitív alternatívát nem nyújt Moldovának, mivel az Eurázsiai Unióba való belépés egyáltalán jelentene megoldást az ország problémáira.

Vlagyimir Putyin különféle eszközökkel operál Európa legszegényebb államában Forrás: AFP/Ria Novosti/Michael Klimentyev

Oroszország mozgástere nem tekinthető túlságosan nagynak a kis kelet-európai ország esetében, de az energiapolitikától kezdve a mezőgazdasági importtilalomig, és az Oroszországban dolgozó moldovai vendégmunkások helyzetének nehezítéséig széles skálán lehet élni a nyomásgyakorlás eszközeivel.

Az országot is elhagyta a pártelnök

A kampány meglehetősen nyugodt volt egészen az utolsó hétig. November 26-án a választási bizottság eltiltotta a szavazáson való részvételtől a Patria/Rogyina nevezetű alakulatot. Az indok az volt, hogy a párt a moldovai törvényekkel szemben vélhetően Oroszországból fogadott el 436 ezer eurónyi illegális forrást.

A Rogyina szó jelentése az orosz nyelvben a szovjet hazafogalomnak megfelelő kifejezés. A eltiltás alapja azonban természetesen nem a párt nevének jelentése, hanem az Oroszországhoz fűződő túl szoros kapcsolatai. Ennek alapján a moldovai hatóságok joggal gondolták azt, hogy itt egy fedőszervezetről van szó, amelyet Moszkva a befolyása kiterjesztésére szeretett volna használni.

A szocialista párt is inkább az orosz-orientáció mellett foglal állást Forrás: Origo

Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a párt betiltása milyen hatást gyakorolhat a választási eredményre. A Renato Usatii üzletember vezette párt az eltiltáskor a szavazatok közel 10 százalékára számíthatott. Usatii azóta Moldovát is elhagyta.

Az erőszak is képbe került

A választás előtti héten a hatóságok lelepleztek összesen tizenöt, moldovai és orosz személyt. Ők korábban egy betiltott, Moszkva által támogatott olyan szervezet tagjai voltak, amely az Európa-barát erők választási győzelme esetére erőszakos megmozdulást tervezett.

A legfrissebb felmérések szerint az uniópárti erők vezetnek a közvélemény-kutatásokban, azonban a legerősebb párt, a kommunista. Ez az alakulat azonban nem hasonlítható például a magyarországi Thürmer Gyula-féle alakulathoz, inkább egy szociáldemokrata pártról van szó.

A kommunista párt a legerősebb, de vélhetően nem tud majd önállóan kormányt alakítani Forrás: Origo

Ráadásul ez a kommunista párt egyáltalán nem tekinthető Moszkva hívének, így hatalomra kerülésük esetén sem várható radikális irányváltás. Rácz arra is felhívta a figyelmet, hogy várhatóan koalíciós kormány alakul majd, amelyben akár a kommunisták is helyet kaphatnak majd.

Befagyott konfliktus

Rácz András szerint a választásnak semmilyen érdemi hatása nem lesz a trasznyisztriai konfliktusra. A Csongrád-megyényi terület függetlenségét erős orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánították ki. A Moldovával folytatott rövid háború után, az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a moldovai hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába. Hivatalosan Moldovához tartozik, de a világ egyetlen országa sem ismeri el önállóságát.

Angela Merkel egyértelműen Iurie Lancea, moldovai miniszterelnök mellett áll Forrás: Origo

A befagyott krízisben nem lesz robbanás, mivel ez nem egy etnikai, hanem politikai konfliktus, és eleve sokkal békésebbek a viszonyok, mint a Kaukázus esetében – a moldovai polgárháború 1992-es lezárása óta sosem merült fel, hogy a kialakult helyzetet bármelyik fél katonai erővel akarná rendezni.