Elárvereztek a feltételezett Hitler-festményt

aláírás festmény FOTÓ FOTÓTÉMA Hitler-festmény MŰALKOTÁS történelmi dokumentum aláírás festmény FOTÓ FOTÓTÉMA Hitler-festmény MŰALKOTÁS történelmi dokumentum Nürnberg, 2014. november 21.
2014. november 19-i kép Adolf Hitler német náci diktátor A régi váro
Nürnberg, 2014. november 21. 2014. november 19-i kép Adolf Hitler német náci diktátor A régi városháza című festményéről egy nürnbergi aukciósházban. Az alkotást ezen a hétvégén bocsátják árverésre, becsült leütési ára ötvenezer euró (kb. 15,2 millió forint). (MTI/AP/Michael Probst)
Vágólapra másolva!
A Müncheni anyakönyvi hivatal című akvarell 133 ezer euróért, azaz több mint 40 millió forintért kelt el a nürnbergi Weidler aukciós ház szombati árverésén. Az alkotásért 12 érdeklődő licitált, ketten személyesen. A vásárló nem hozza nyilvánosságra a nevét - mondta Kathrin Weidler, az aukciós ház vezetője, hozzátéve, hogy a vártnál jóval nagyobb összegért értékesített kép valószínűleg a Közel-Keletre kerül.
Vágólapra másolva!

A náci vezetőnek tulajdonított festményt egy hesseni testvérpár bocsátotta árverésre. Az alkotás nagyapjuk hagyatékából származik, aki 1916-ban vásárolta a képet egy müncheni galériában.

Valóban Hitler festhette

A képhez mellékelték az eredeti számlát, és egy később keletkezett levelet, amelyet állítólag Albert Bormann, Hitler személyi titkárságának vezetője írt az alkotás eredetisége iránt érdeklődő tulajdonosnak. A dokumentum szerint Bormann arról biztosította a tulajdonost, hogy az általa küldött másolatból ítélve "valóban a Führer egy alkotásáról van szó".

A régi városháza című festmény, és az alkotás eredetiséget igazoló dokumentum, ami Albert Bormanntól, Hitler kancelláriájának hivatalnokától származik Forrás: MTI/AP/Michael Probst

Ugyanakkor előfordulhat, hogy a kép és a levél is hamisítvány - áll a Die Welt című lap online kiadásában megjelent összeállításában.

Művészi értéke nincs

A náci diktátor festőnek készült, és egy időben utcaképeket ábrázoló festményei eladásából élt. A müncheni központi művészettörténeti intézet szakértője, Christian Fuhrmeister a Die Weltnek nyilatkozva kiemelte, hogy Hitler képeinek ugyan nincs különösebb művészi értéke, de az alkotó különleges jelentősége révén történelmi dokumentummá váltak, és van kereslet irántuk, ebből adódóan pedig hamisítványok is készülnek.