Felmentették Putyin tigrisét a mészárlás vádja alól

Tejtestvéreivel, három malaccal alszik egy tigriskölyök a Bangkoktól mintegy 120 kilométerre délkeletre fekvő Sziracsa Tigriskertjében
Vágólapra másolva!
A műholdas nyomkövető adatait elemezve kiderült, hogy nem mészárolt le csirkéket Kínába az a tigris, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök még májusban engedett szabadon két társával együtt.
Vágólapra másolva!

Kevés a szarvas Kelet-Oroszországban, a 19 hónapos Kuzja nem talált elegendő táplálékot, ezért úszott át a határfolyón Kínába. Az oroszok attól féltek, hogy a dühös kínai csirketenyésztők el fogják pusztítani az állatot.

Kuzját azonban a nyomkövető és kínai környezetvédők felmentették a fosztogatás vádja alól – a Siberian Times jelentése szerint éppen akkor, amikor Putyin részt vett a kínai elnök által rendezett APEC-csúcstalálkozón.

Kiderült, hogy Kuzja nem támadott csirkeólra, kizárólag vaddisznóval táplálkozik. Erre bizonyíték az ürüléke, valamint a környéken talált állati maradványok, hangsúlyozta Jevgenyij Szimonov, a Rivers Without Borders nevű nemzetközi egyesület koordinátora. „Kuzja nem falt fel sem marhát, sem kutyát vagy embert” – tette hozzá.

A Sziracsa Tigriskert lakójától eltérően Kuzja a vaddisznót szereti - megenni Forrás: MTI/EPA/Barbara Walton

A másik kettő otthon maradt

Bár a magyar sajtó is megírta, hogy azóta Putyin egy másik tigrise, Usztyin is Kínába emigrált, a Siberian Times szerint a nyomkövetők adatai bizonyítják, hogy a három állat közül csak Kuzja kóborolt a határon túlra.

Mozgását nemcsak az oroszok, hanem a kínaiak is követik, és a pekingi külügyminisztérium megígérte Moszkvának, hogy gondoskodik az állat biztonságáról.

Szakértők szerint Kuzja a telet valószínűleg Kínában, a hegyek között tölti majd, ahol rengeteg táplálékot, például őzet és vaddisznót találhat. Ám mihelyt befagy az Amur folyó, kedvére járhat-kelhet a két ország között.