Az Európai Néppárt belátásában bízik a DK

Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció levélben kéri az Európai Néppárt elnökétől és az azt alkotó pártok vezetőitől, vessék be tekintélyüket annak érdekében, hogy a Fidesz "térjen le a korrupció, a hazugság és a demokrácia lebontóinak útjáról". Erről Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt.
Vágólapra másolva!

A DK elnökségi tagja az elvárt intézkedésekre vonatkozó kérdésre azt felelte: az Európai Néppárt adott esetben vizsgálja felül a Fidesz tagságát és nyilvánosan nyilatkoztassa Orbán Viktort arról, hogy Magyarország milyen lépéseket tesz az ügyben, végső esetben pedig zárják ki az Európai Néppártból a Fideszt.

Az ellenzéki politikus azt mondta, csütörtökön a Demokratikus Koalíció "lebuktatta, hazugságon kapta" a kormányt, ugyanis a kabinet egy hete pontosan tudhatta, hogy az Egyesült Államok milyen gyanú miatt tett bizonyos embereket a beutazási tilalmi listára. A kabinet erre több órás késéssel, az amerikaiakat megsértő, a diplomáciában szokatlan pökhendi módon reagált - értékelt.

Kerék-Bárczy Szabolcs arról, hogy a kormányfő az Egyesült Államok által átadott iratot "fecninek" nevezte, azt felelte, hogy ha a miniszterelnök egy diplomáciai iratot így minősít, azt minimum udvariatlannak szokták tartani, ő azonban nem diplomata, hanem politikus, ezért megengedi magának a kijelentést, hogy "ez bunkó megfogalmazás volt".

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok által választott közlési mód elfogadott a diplomáciában, ugyanúgy hivatalosnak számít, mintha a papírokon pecsét lenne. Kiemelte, hogy a közzétett dokumentum hitelesnek tűnik, de a DK azt nem tartja teljesnek. Ő maga például nem lepődne meg, ha az amerikai fél konkrét neveket is társított volna az egyes ügyekhez - közölte.

Kerék-Bárczy Szabolcs egy újabb kérdésre válaszolva nem tartotta hihető magyarázatnak azt, hogy nem korrupciós ügyek állnak a beutazási tilalom hátterében, hanem az, hogy a magyar kormányzat egyes gazdaságpolitikai döntéseivel nem az amerikai cégeknek kedvez.