Kiszámolták, mennyibe kerülne a régi atomreaktorok leállítása

Vágólapra másolva!
Több mint százmilliárd dollárba kerül a következő 25 évben a világ régi atomreaktorainak leállítása és a felhalmozódott szennyezőanyagok eltakarítása a Nemzetközi Energiaügynökség éves jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Az IEA becslése szerint 2040-ig kétszáz reaktort kell leállítani világszerte, miközben a leszerelési költségeket komoly bizonytalanság övezi, tekintettel arra, hogy egyelőre korlátozottak az atomerőművek lebontásában szerzett tapasztalatok. Az elmúlt negyven évben mindössze tíz reaktort állítottak le véglegesen világszerte.

Fatih Birol, az IEA főközgazdásza a szerdai Financial Timesnak nyilatkozva felszólította a világ felügyeleti hatóságait és közműszolgáltatóit arra, hogy különítsenek el elégséges forrásokat az atomerőművek leszerelésének jövőbeni költségeire. Birol a londoni gazdasági napilapnak hangsúlyozta, hogy hat évtizede működnek kereskedelmi atomerőművek a világban, ám eddig egyetlen ország sem épített ki olyan létesítményt, amely alkalmas a nukleáris hulladék végleges eltávolítására.

Vitatott a gazdaságosság

A Financial Times kommentárja szerint mindez "óhatatlanul kérdéseket vet fel" az atomenergia-termelés gazdaságosságával kapcsolatban, éppen egy olyan időszakban, amikor például Kína és Nagy-Britannia is jelentős reaktorépítési programokba kezd.Az IEA előrejelzése szerint az elhasznált nukleáris fűtőanyag mennyisége 2040-ig megkétszereződik és globálisan meghaladja a 700 ezer tonnát.

Paul Dorfman, az egyik neves londoni egyetem, a University College London (UCL) energiaipari kutatóintézetének vezetője a Financial Timesnak kijelentette: az IEA 100 milliárd dolláros költségbecslése csak a reaktorok leszerelésére vonatkozik, és nem tartalmazza a hulladék végleges eltávolításának árát. Dorfman szerint jelenleg nincs olyan kidolgozott módszer, amely bizonyítottan alkalmazható lenne a sugárzó nukleáris hulladéktömeg felszámolására.