Hackerek támadják Amerikát

Vágólapra másolva!
Az oroszokat és a kínaiakat gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Hackerek támadták meg októberben az Egyesült Államok meteorológiai rendszerét, fennakadást okoztak a műholdak adatforgalmában és több fontos weboldal működésében, közölte a Nemzeti Időjárás-szolgálatot fenntartó Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

Szolgáltatásokat függesztettek fel

Az az elmúlt hetekben a NOAA négy weboldalát törték fel. A nagyközönségnek szóló időjárás-előrejelzés nem szakadt meg, de a támadás blokkolása közben a katasztrófa-elhárítás tervezésére, a repülésre, a hajózásra és több más területre vonatkozó szakszolgáltatást fel kellett függeszteni. Egyelőre nem világos, hogy a behatolás pontosan mekkora kárt okozott, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legérzékenyebb kormányzati szolgálatot érte támadás, amelynek folyamatos adatszolgáltatása egyebek mellett a hadsereg és a gazdaság számára is létfontosságú.

A Fehér Házba is betörtek

Az elmúlt hetekben a Fehér Ház egy nyilvános hálózatát, a kormányalkalmazottak biztonsági szűrését végző USIS nevű cég és az amerikai posta számítógépeit is támadás érte. Az utóbbi esetben 800 ezer alkalmazott adatai lopták el és azokét az ügyfelekét, akik az év első nyolc hónapjában igénybe vették a szolgálat call centerét. Lapértesülések szerint az elnöki hivatal gépeibe az oroszok hatoltak be, a posta és az NOAA hálózatába pedig a kínaiak.