A német nép hálás Magyarországnak

Vágólapra másolva!
És Horn Gyulának, a fal lebontásáért.
Vágólapra másolva!

Horn Gyulának a német és az európai újraegyesítésben játszott szerepét méltatta november 12-én az Európai Parlamentben Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője és Németország belgiumi nagykövete a néhai miniszterelnökről elnevezett teremnél tartott megemlékezésen.

Sorsközösség

A megemlékezésen Eckart Cuntz, Németország belgiumi nagykövete Magyarország és Németország szoros, néha sorsközösségszerű kötelékéről beszélt, felidézte a közösen vívott és elvesztett háborúkat, és a kommunizmus elleni levert lázadásokat. "Sem a németek, sem a magyarok nem fogadták el a diktatúrát, és szabadságot akartak. A Német Szövetségi Köztársaság és minden német nevében szeretném őszinte hálámat kifejezni Magyarországnak, a magyar népnek és különösen Horn Gyulának" - mondta a diplomata.

Rést ütött a vasfüggönyön

A berlini fal leomlásának megünneplése nem volna teljes a Horn Gyulára való emlékezés nélkül. Horn Gyula elkötelezett szocialista, nemzetközileg is elismert, európai vízióval rendelkező hazafi volt, aki tisztában volt azzal, hogy népe jövője a demokratikus Nyugathoz kötődik, a szabad európai nemzetek családjához, mondta Szanyi Tibor. A politikus szerint Horn Gyulában a vízió és a bátorság is megvolt, a történelmi pillanatban pedig nem habozott megtenni a döntő lépést, amikor rést ütött a vasfüggönyön, és a Magyarországon veszteglő keletnémetek ezrei számára nyitott utat a szabadság felé.