A Facebookon talált májdonort beteg kislányának

Vágólapra másolva!
Egészen ritka betegséget diagnosztizáltak egy amerikai kislánynál, akin csak a májátültetés segített. Édesanyja a Facebookon keresett donort – és egy középiskolai osztálytársa pontosan meg is felelt a szempontoknak.
Vágólapra másolva!

Kennedy McCoy kálváriája nyolchónapos korában kezdődött: a pennsylvaniai kislány akkor kapta az első és egyetlen rohamot. Az orvosok értetlenül álltak az eset előtt, mert soha nem tapasztaltak még senkinél ilyen elváltozásokat az agy fehérállományában.

Hosszas vizsgálatok után kiderült, hogy Kennedy olyan ritka betegségben szenved, amelyből mindössze nyolcat diagnosztizáltak eddig: egy enzimhiány miatt a szervezete nem képes normálisan feldolgozni a fehérjét, mérgező anyagok halmozódnak fel a testében, ami idővel degeneratív neurológiai hatásokhoz vezet.

A megoldás: májátültetés

Kezdeti lépésként különleges diétát írtak elő a számára, az igazi megoldás azonban az orvosok szerint a májátültetés. Ezzel azonban az volt a probléma, hogy hiába került fel a várólistára, elméletileg a mája egészségesnek minősül.

Így maradt az élődonoros májátültetés – a szülei azonban nem segíthettek rajta, mert a betegség örökletesnek tűnik, így súlyos problémát okozott volna, ha akárcsak egyetlen recesszív gént is hordoznak.

Édesanyja ekkor fordult végső kétségbeesésében a Facebookhoz.

Régi ismerős lett a megoldás

Kiderült, hogy egy régi középiskolai társa tökéletesen megfelelt donornak, és boldogan felajánlotta Kennedynek a mája 25 százalékát.

A nyolcórás műtétet kedden hajtották végre a pittsburgh-i gyerekkórházban. Kennedynek még néhány hónapig kórházban kell maradnia, de utána remélhetőleg normális étrenddel is teljes életet élhet – számolt be az ABC News.