Norvégiában a legjobb idősnek lenni

öregek, öregség, svéd nyugdíjas napozik
34 ezer nyugdíjas fog tudni pihenni idén nagyon méltányos önrésszel, szinte ingyen
Vágólapra másolva!
Megöregedni öröm – ha az ember Norvégiában él. 96 országban mérték fel a hatvanon felüliek szociális és gazdasági helyzetét, és kiderült, hogy a vizsgált államok harmadában még jócskán lenne mit javítani. Magyarország a 46. a listán.
Vágólapra másolva!

Az idősek helyzetét meghatározó úgynevezett Global AgeWatch Index szerint a világon Norvégiában a legjobb megöregedni, és Afganisztánban a legrosszabb a helyzet.

Igen jelentős társadalmi rétegről van szó, a jelentés előrejelzése szerint ugyanis 2050-ben 60 évesnél idősebb lesz a világ népességének 21 százaléka, de a vizsgált országok közül negyvenben az arányuk eléri a 30 százalékot is.

Az ENSZ becslése szerint 2030-ban 1,4 milliárd idős ember él majd – emlékeztetett jelentésében a BBC.

Folyamatosan nő az idősek aránya világszerte Forrás: AFP/Wang Zhao

Sokan nyugdíjat sem kapnak

Az alacsony vagy közepes GDP-vel rendelkező országokban a 65 évesnél idősebbeknek csak a negyede kap nyugdíjat, a lista végén található államokban pedig ingyenes egészségügyi ellátás sincs.

A HelpAge International és a Southamptoni Egyetem közös jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az emberek hosszabb ideig élnek, ha az idősek betegek, vagy nincs, aki gondoskodjon róluk, akkor ez komoly gazdasági terhet jelent az állam számára.

Az Egyesült Államokban például a 2012-es adatok szerint a társadalom- és egészségbiztosítás emésztette fel a szövetségi kiadások 40 és a GDP tíz százalékát – hangsúlyozta a Time magazin, amely közölte a teljes listát.

Skandináviában jó nyugdíjasnak lenni Forrás: AFP/Bengt Olof Olsson

Az élmezőny

Norvégia végzett az élen, ahol nagyon jól szervezett az idősek ellátása, hagyományos az állami gondoskodás és komoly kampányokat folytatnak a közösségi médiában, ezért a társadalom minden rétege tisztában van a kérdés fontosságával.

A második helyen Svédország, a harmadikon Svájc végzett, Magyarország a 46. Számtalan latin-amerikai ország – különösen Mexikó és Peru – nagyot ugrott előre, mióta minimális nyugdíjat biztosít a legszegényebbeknek. Mexikóban a 65 évesnél idősebbek majdnem 90 százaléka kap ilyen ellátást.