A Fehér Ház Keleti terméig jutott a behatoló

Vágólapra másolva!
Az a férfi, aki egy bicskával ugrott át a kerítésen két hete, sokkal beljebb jutott a Fehér Házban, mint amit korábban állítottak. A bejárat helyett egy belső teremig futott, mire legyűrték, ráadásul több bakit is vétett az elnökre ügyelő Secret Service.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Fehér Ház ajtaján volt képes berontani, hanem egészen a Keleti teremig eljutott az a férfi, aki szeptember 19-én behatolt az amerikai elnök hivatalának épületébe – írja a Washington Post amerikai lap.

A 42 éves Omar J. Gonzalez a zsebében egy fűrészes pengéjű bicskával ugrott át a komplexum kerítésén, majd a gyepen átsprintelve sikerült bejutnia az északi oszlopcsarnok nyitva hagyott ajtaján. Itt legyűrte az elnök biztonságáért felelős Secret Service egyik tagját, majd az elnöki lakrészhez vezető lépcső és a déli pázsitra néző Zöld terem előtt elfutva eljutott az ünnepségek helyszínéül szolgáló, 24 méter hosszú Keleti terembe. Végül itt sikerült lebirkóznia egy ügynöknek.

A Washington Post szerint a biztonsági szolgálat több hibát is elkövetett:

  • a Fehér Ház körül felszerelt riasztókat az elnöki hivatal személyzetének kérésére előzőleg elnémították,
  • az ajtó nem az előírás szerint volt bezárva, és
  • nem uszították rá a behatolóra az őrkutyákat sem.

Julia Pierson, a Secret Service igazgatója, akinek kedden a képviselőházban kell válaszolnia az elnök és családja biztonságával kapcsolatos kérdésekre, megerősíttette a Fehér Ház őrizetét, és belső vizsgálatot rendelt el. A biztonsági előírásokat is felülvizsgálják, az eredményeket Jeh Johnson belbiztonsági miniszterhez fogják beterjeszteni.

Észrevétlen lövések

Piersonnak várhatóan kellemetlen kérdésekre kell válaszolnia egy 2011 novemberében történt incidenssel kapcsolatban is. A Washington Post szerint a Secret Service akkor négy napon át nem vette észre, hogy legalább hét lövedék eltalálta a Fehér Házat. A lövéseket ugyan hallották az ügynökök, de a golyónyomokat csak a takarító személyzet fedezte fel.

Az egyik lövedék átütötte a Fehér Ház második emeleti nappalijának ablakát, de a mögötte lévő golyóálló üvegen nem tudott áthatolni. Az incidens idején Obama kisebbik lánya, Sasha és az elnök anyósa volt az épületben. A lövöldözőt, Oscar R. Ortega-Hernandezt végül elkapták, és 25 év börtönre ítélték. A Secret Service legutóbb 2012-ben került a médiafigyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy az elnök kolumbiai látogatását előkészítő ügynök prostituáltakkal szórakozott Cartagenában.

Bárddal is lebukott

Gonzalez azt állította, hogy csak azt akarta mondani Barack Obama elnöknek, hogy a Föld légköre összeomlóban van, és hogy erről tájékoztatnia kell a közvéleményt. A férfi háborús veterán, aki három váltásban is szolgált Irakban. Hivatalos források szerint nincs ok azt feltételezni, hogy terrorista volna, vagy valamilyen szervezet nevében hajtotta végre akcióját.

A Secret Service emberei azért nem nyitottak rá tüzet, mert fegyvertelennek tűnt, és úgy gondolták, hogy pokolgép sincs nála. A Washington Post szerint az elnöki testőrség a szeptemberi incidenst megelőzően már kétszer kihallgatta és elengedte a férfit. Júliusban az után, hogy közlekedési rendőrök a Washingtonnal szomszédos Virginia államban megállították, és egy lefűrészelt csövű puskát találtak nála, valamint egy térképet, amelyen be volt karikázva a Fehér Ház. A biztonságiak augusztus 25-én a Fehér Ház déli kerítésénél állították meg, ekkor egy bárdot találtak nála.

Azonnali szigorítások nem várhatók

A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti szakaszát az őrség által elkövetett több hiba után, 1995-ben Bill Clinton elnök záratta le a közforgalom elől. Az intézkedés egy hónappal azt követően történt, hogy Timothy McVeigh Oklahoma Cityben egy teherautónyi robbanószerrel romba döntött egy szövetségi épületet, megölve 168 embert.

A turisták és a tüntetők gyalogosan továbbra is megközelíthetik az elnöki hivatal és rezidencia kerítését. Az is felmerült, hogy átkutassák a Fehér Ház közvetlen közelébe tartó emberek táskáját, de azonnali szigorítások nem várhatók.