Négy év után tartottak újra melegfelvonulást Belgrádban

melegfelvonulás belgrád
Gay activists hold a rainbow-colored flag during the Pride Parade in Belgrade on September 28, 2014. Serbian gays and lesbians staged their first Belgrade Pride Parade in four years on Sunday, in what is seen as a test of the EU hopeful's commitment to protecting minority rights. With tight security, the march went off without incident, led off from the main government building, with hundreds of participants carrying rainbow-colored balloons and flags, and banners proclaiming "Pride", "Peace" and "Love". AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Jórészt békésen zajlott a belgrádi melegfelvonulás, amelyet négy év után rendeztek meg újra. A közel kétezer fős felvonulást több ezer rendőr biztosította. Az utolsó ilyen alkalommal 2010-ben súlyos zavargások voltak a szerb fővárosban. a menet után most vasárnap délután is nagy a rendőri készültség.
Vágólapra másolva!

"Ez a felvonulás csak az első lépés volt, és csak a következő néhány parádé után lesz összehasonlítási alapunk, és tudjuk majd felmérni mennyire voltunk sikeresek" – mondta a négy év után újra megrendezett belgrádi melegfelvonulás egyik főszervezője vasárnap, majd megcsókolta partnerét – derül ki a Balkan Insight internetes híroldal tudósításából.

2010-ben rendeztek utoljára meleg büszkeség napi felvonulást a szerb fővárosban, de az akkori menet erőszakba fulladt, miután a résztvevőkre és a menetet biztosító rendőrökre főként szélsőjobboldali csoportok tagjaiból és futballhuligánokból álló csőcselék támadt, majd zavargások alakultak ki az utcákon. Akkor körülbelül 150-en megsérültek, és a hatóságok azóta biztonsági okora hivatkozva nem engedélyezték a menet megszervezését.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Sokan tiltakoztak ellene

Most szombaton is több ezren tiltakoztak ellene a főtéren, a rendőrség pedig az utolsó pillanatig lebegtette a felvonulás jóváhagyását. A menet ellen a szerb ortodox egyház és több jobboldali szervezet is tiltakozott. Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje például néhány napja a pedofíliához és a vérfertőzéshez hasonlította a homoszexualitást. Az Európai Unió viszont azt várta el a nyugat-balkáni országtól, hogy a rendezvény békés megszervezésével bizonyítsa, tiszteletben tartja a kisebbségi jogokat.

A menet végül elindulhatott, de legalább hétezer rendőr biztosította páncélos járművekkel, és lezárták az érintett utcákat is.

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A menetre más elfoglaltságára hivatkozva nem ment el Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, de ott volt barna pulóverben Sisina Mali belgrádi polgármester, illetve több szerb kormánytag és EU-s tisztviselő is.

– mondta a polgármester.

A meneten közel kétezer ember vett részt. A felvonulást számos ellentüntető csoport próbálta megzavarni, akik kövekkel dobálták, vagy szóban szidalmazták az őket ebben akadályozó rendőröket. Legalább ötven embert letartóztattak közülük. A rohamrendőrök megverték a miniszterelnök testvérét és az őt védő testőröket is, mert akár erőszak árán is, de át akartak menni az egyik lezárt utcán.