Négy napig sztrájkoltak a bányászok

Vágólapra másolva!
Tizenkét órás tárgyalás után befejeződött vasárnap kora hajnalban a bányászok négynapos sztrájkja Kazimierz-Juliusz sziléziai bányában. A bányászok legfontosabb követelményeit teljesítették, a kormány képviselői a szébányászatról szóló törvény gyorsított eljárású módosítását ígérték.
Vágólapra másolva!

A Katowice Szén Holding Rt. (KHW SA) tulajdonában levő, a Sosnowiec környékén utolsónak megmaradt Kazimierz-Juliusz bányát a magas eladósodottság, valamint a szénkészletek kimerülése miatt zárták volna be szeptember végén. A bezárás elleni tiltakozásul szervezett sztrájkban 157 bányász vett részt, követelve a további foglalkoztatás írásos szavatolását, az eddigi munkavállalói jogok megőrzését.

12 órán át tárgyaltak

A bányászok képviselőivel szombat délután kezdett el tárgyalni Piotr Litwa sziléziai vajda, Tomasz Tymczykiewicz gazdasági miniszterhelyettes, akik egyben a KWH SA képviselői. A kormányfői hivatalt Jan Krzysztof Bielecki volt miniszterelnök képviselte. A tárgyalást megelőzően a bányászok szombat délben felfüggesztették a sztrájkot, feljöttek a bányából annak az ígéretnek a birtokában, hogy a KWH SA elnökét és elnökhelyettesét elbocsátják, a munkahelyek és a munkavállalói jogok, köztük a szolgálati lakások megőrzését írásos formában is szavatolják.

A bányát nem zárják be

Az éjszaka kötött megegyezés értelmében a bányát nem zárják be szeptember végén, hanem „a szénkészletek kimerítéséig" működtetik. A Kazimierz-Juliusz mintegy 1000 dolgozója közül mintegy 500 marad, a többieket a holdingon belüli más munkahelyekre irányítják.

A Szolidaritás szakszervezet vasárnap reggel közölte, a tárgyalás eredményeképpen a szébányászatról szóló törvény ígért módosítása keretében a kormány szénbányászati stratégiáját is átértékelik. A törvénymódosítást kedden tűzi napirendre a lengyel parlament.

Megugrottak a költségek

Lengyelországban tavaly 76,5 millió tonna szenet hoztak a felszinre, ebből 10,6 millió tonnát exportáltak, miközben szinte ugyanennyit, 10,8 millió tonnát importáltak, elsősorban Oroszországból és Csehországból. Az ország áramtermelésének mintegy 90 százalékát szénerőművek adják. 2006 óta 19 százalékkal csökkent a lengyelországi szénértékesítés, ugyanakkor 74 százalékkal nőtt a kitermelés tonnánkénti költsége, amely jelenleg 302 zloty (22,5 ezer forint).