Moldova is csatlakozna az EU-hoz

Vágólapra másolva!
Csatlakozási kérelmet nyújt be 2015-ben az Európai Unióhoz Moldova. Ehhez várhatóan az oroszoknak is lesz még egy-két szavuk: a posztszovjet államalakulat a Függelten Államok Közösségének tagja. 2020-ban lennének tagok.
Vágólapra másolva!

Moldova a jövő évben csatlakozási kérelmet szándékozik benyújtani az Európai Unióhoz - közölte Natalia Gherman moldovai külügy- és európai integrációs miniszter. A miniszter a Szabad Európa Rádióban beszélt erről. Azt mondta, hogy az egykoron a Szovjetunióhoz tartozó ország külpolitikája immár nem ingadozik a keleti és nyugati orientáció között. Egyértelműen az Európai Unió tagállamai , a stratégiai partnerei.

Arra a felvetésre, hogy Moldova a Független Államok Közösségének tagja, Gherman közölte, hogy ez csak a gazdasági ügyekre érvényes, a biztonsági és politikai ügyekről szóló találkozókon nem vesznek részt. Vladimir Filat korábbi miniszterelnök, az egyik kormányzó erő, a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) elnöke szeptember elején azt ígérte, hogy pártja

, és az állam 2020-ra kész lesz az unióba való belépésre.

Az EU június 27-én kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Moldovával.

Az orosz kormány azonban ellenzi ezt. Moszkva a júniusi megállapodást követően jelezte, hogy az uniós társulás miatt sérülnek a Dnyeszteren túli területen élők alapjogai. A hivatalosan Moldovához tartozó területen egy szakadár államalakulat működik orosz támogatással, és orosz csapatok is állomásoznak ott.