Váratlanul kitört egy japán tűzhányó

Vágólapra másolva!
Kitört egy tűzhányó Japán középső részén szombaton, a kitörés következtében legalább nyolc ember megsérült, és módosítani kellett légi útvonalakat, hogy a repülőgépek elkerülhessék a vulkán felett gomolygó hamufelhőt.
Vágólapra másolva!

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint a Nagano és Gifu prefektúrák határán elterülő Ontake-hegy helyi idő szerint 11 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint nem sokkal hajnali öt óra előtt) tört ki, és a hegy déli lejtőire okádott füstfelhője több mint három kilométeres távolságra elnyúlt.

"Heten könnyebben, egy személy pedig súlyosan megsérült a kitörés következtében" - közölte Haszegava Makoto, a naganói prefektúra tűzoltóságáról. "A kitörés még tart" - tette hozzá.
Az NHK japán közszolgálati televízió helyszíni tudósításában jól látható volt, amint a hegy vastag szürke füstfelhőt ereszt a levegőbe.

A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a hegymászók és mások számára, hogy kerüljék el a környéket.
Egy, a Youtube videomegosztó portálra feltett felvételen látszik, amint hegymászók sietve távoznak a hegycsúcs közeléből, miközben a tűzhányó füstfelhője fölébük emelkedik.

Az Ontake-hegy a japán fővárostól, Tokiótól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik. Atomerőmű nincs a közeli térségben.