Szerbiánál jobban senki sem érti meg Ukrajnát

Vágólapra másolva!
A szerb elnök az ukrán válsággal összefüggésben arra emlékeztette a nemzetközi közösséget pénteken, hogy Szerbiától a nemzetközi jogot megsértve ragadták el területének egy részét, Koszovót.
Vágólapra másolva!

Tomislav Nikolic az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán felszólalva azt hangoztatta, hogy országa jövőre, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökeként mindent meg fog tenni a térségbeli megbékélés, együttműködés és kölcsönös tisztelet érdekében. Hangsúlyozta, hogy Szerbiát erősen megrázzák és aggasztják az ukrajnai események. Szerbia tiszteletben tartja az ENSZ-tagország Ukrajna területi épségét és síkra száll a nemzetközi jog mindenki tekintetében egyformán történő alkalmazásáért.

Szerbiát megfosztották

"Ismételten emlékeztetek arra, hogy egyes országok Szerbiát megfosztották ettől a jogától, elismerve és előmozdítva területe egy részének, Koszovónak a függetlenségét" - mondta Nikolic. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia megtapasztalta a terrorizmust saját területén, Koszovóban, ezért nagyon jól érti azokat a biztonsági problémákat, amelyekkel manapság szembesül a világ.

Már hat éve

A koszovói albán hatóságok 2008-ban, legfőbbképpen az Egyesült Államok és egyes európai uniós országok támogatásával kiáltották ki az ENSZ irányítása alatt lévő dél-szerbiai tartomány függetlenségét. Azóta száznál több ENSZ-tagország ismerte el Koszovó függetlenségét, Szerbia azonban a jelenleg is érvényes, 1244-es számú BT-határozattal összhangban saját elidegeníthetetlen részének tekinti Koszovót, és azon az állásponton van, hogy a pristinai albán hatóságok a nemzetközi jogot áthágva hirdették ki függetlenségüket.