Azonosította az FBI az Iszlám Állam hóhérát

Harmadik túszát is lefejezte az Iszlám Állam
Vágólapra másolva!
Az FBI azonosította azt a maszkot viselő hóhért, aki szerepel a két amerikai újságíró és a brit segélymunkás lefejezéséről készült videón. James Comey igazgató azonban ennél többet nem hajlandó elárulni.
Vágólapra másolva!

Az FBI igazgatója nem volt hajlandó elárulni sem a hóhér nevét, sem pedig egyéb részlettel szolgálni – számolt be az ABC News.

A kivégzésekről készült brutális felvételek felszították a közvélemény haragját az Iszlám Állam ellen, és segítettek összekovácsolni azt a nemzetközi koalíciót, amely a dzsihádisták iraki és szíriai állásait bombázza.

A hóhért a nemzetközi sajtó csak „Dzsihádi Johnként” emlegeti; annyi biztos, hogy brit kiejtéssel beszél. Comey állítása szerint azonosítása az amerikai és a brit titkosszolgálatok több hetes kemény munkájának eredménye.

Mindhárom videón ugyanaz a hóhér szerepel Forrás: AFP

A britek sem mondanak semmit

Brit illetékesek semmit sem voltak hajlandóak mondani arról, hogy a hóhér személyazonosságát megosztották-e az amerikaiak Londonnal, illetve várhatóak-e a közeljövőben letartóztatások az ügyben – számolt be a Daily Mail.

Az FBI igazgatója egyébként újságírók előtt elmondta azt is, hogy a hivatal meggyőződése szerint az Iszlám Állam „valamit tervez az Egyesült Államokban”, de úgy vélekedett, hogy a szervezet nem képes kifinomult vagy komplex támadás végrehajtására.

Az Iszlám Állam brutalitása kovácsolta össze a koalíciót Forrás: AFP

Figyelnek minden hazatérő dzsihádistát

Comey beszámolt arról, hogy feltételezések szerint tucatnyi amerikai harcol szélsőséges szervezetek soraiban Szíriában. Száznál többen próbáltak meg csatlakozni a harcolókhoz Szíriában, de letartóztatták őket, vagy sikerült eljutniuk a Közel-Keletre, illetve már haza is tértek.

Utóbbiak közül mindenki ellen nyomozást folytatnak, figyelik vagy már le is tartóztatták őket. Elismerte azonban, hogy nem biztos benne, azonosítottak minden amerikait, aki csatlakozott a Szíriában harcolókhoz.