Obama: Magyarország is megfélemlíti a civil társadalmat

CLINTON, Bill; OBAMA, Barack New York, 2014. szeptember 23.
Barack Obama amerikai elnök felszólal a Clinton Globális Kezdeményezés (Clinton Global Initiative, CGI) évenkénti találkozójának második napi tanácskozásán New Yorkban 2014. szeptember 23-án. A s
New York, 2014. szeptember 23. Barack Obama amerikai elnök felszólal a Clinton Globális Kezdeményezés (Clinton Global Initiative, CGI) évenkénti találkozójának második napi tanácskozásán New Yorkban 2014. szeptember 23-án. A szervezetet 2005-ben Bill Clinton hozta létre, hogy a kormányok, a magánvállalatok, a nem kormányzati szervezetek és kiemelkedő közéleti személyiségek együttműködésével sikerüljön megoldani a világ legégetőbb gondjait. (MTI/EPA/Pool/Spencer Platt)
Vágólapra másolva!
Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette Barack Obama amerikai elnök egy New York-i rendezvényen. Több amerikai segítséget ígért a civil társadalmi szervezeteknek, amelyek elnyomása szerinte a demokrácia eszméjének aláaknázását célozza, támogatásuk viszont nemzetbiztonsági kérdés az USA számára.
Vágólapra másolva!

"Oroszországtól Kínáig és Venezueláig könyörtelen megleckéztetéseknek vagyunk a tanúi, valamint annak, hogy a jogos elégedetlenséget felforgatásként becsmérlik. Olyan helyeken, mint Azerbajdzsán, a törvények hihetetlenül megnehezítik a civil szervezeteknek még a működését is.

És szerte a világon olyan bátor férfiakat és nőket támadnak meg, sőt, ölnek meg, akik fel merik emelni a hangjukat" – ezt a Clinton Globális Kezdeményezés nevű szervezet New York-i éves tanácskozásán mondta Barack Obama amerikai elnök, ahol a civil szervezetek globális amerikai támogatásának fokozását ígérte

A kedden elhangzott felszólalás a Fehér Ház honlapján is olvasható. Korábban az Economist gazdasági lap is Egyiptommal vette egy kalap alá Magyarországot a civilekkel szembeni fellépés miatt.

Szijjártó: Nincs ténybeli alapja a megjegyzésnek

Mi abból indulunk ki, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok szövetségesek – reagált Szijjártó Péter Obama nyilatkozatára. A külügyi-és külgazdasági miniszter szerint ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok elnökének magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek nincsen ténybeli alapja. A magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását – tette hozzá.

Négy új lépés

Obama szerint a civil társadalomra növekvő nyomás olyan kampány, amely a demokrácia eszméjének aláaknázását célozza. Emlékeztetett arra az ígéretére, hogy az Egyesült Államok a korábbiaknál is többet fog tenni a civil társadalom megerősítése érdekében. Négy új lépést is bejelentett:

  1. A civil társadalmi csoportokkal való partneri együttműködés mostantól az egész amerikai kormány feladata lesz, vagyis nemcsak a külügyminisztériumé és a USAID segélyszervezeté.
  2. Világszerte innovációs központokat hoznak létre a civil társadalmi csoportok támogatására. Az első hat ilyen központ Latin-Amerikában, Afrika Szaharától délre fekvő területein, a Közel-Keleten és Ázsiában jön majd létre.
  3. Megnövelik a Demokráciák Közössége nevű kormányközi szervezet támogatását a hatékonyabb diplomácia nyomásgyakorlás érdekében.
  4. Megnövelik minden civil társadalmi csoport támogatását és nagyobb vésztámogatást nyújtanak a szorongatott civil szervezeteknek. A kedvezőtlen törvényekkel szembeni nyújtott jogi támogatást is fokozzák.
Forrás: MTI/EPA/Pool/Spencer Platt

Obama méltatta a kubai, az orosz, a szenegáli, a palesztin és a burmai civil szervezetek kiállását. Azt mondta, erős és élénk civil társadalmakra van szükség, és jó példaként említette, hogy a gyalogsági aknák betiltásáról rendelkező ottawai egyezményhez is civil kezdeményezés nyitotta meg az utat. Megerősítette, hogy az USA a Dél-Korea védelmét szolgáló készleteinek kivételével lemond a gyalogsági aknák alkalmazásáról, és az aknamentesítő műveletek legnagyobb anyagi támogatója marad.

Az elnök szerint azok az országok Amerika legszorosabb partnerei, amelyek tiszteletben tartják az emberi jogokat. Ezeknek a jogoknak a megsértése azonban sérelmeket szül és idővel instabilitáshoz, vagy szélsőségességhez vezethet.

Az elnök szerint egyre több kormány éppen a polgárok és a civil társadalom ereje, a technikára támaszkodó példátlan mozgósító erő miatt tesz meg mindent, ami a módjában áll, hogy elhallgattassa őket. Barack Obama megemlékezett az állami erőszak kameruni, líbiai, kambodzsai és orosz áldozatairól és szolidaratását fejezte ki a venezuelai, burundi, egyiptomi, kínai és vietnami bebörtönözöttekkel.

A 2005-ben megalapított Clinton Globális Kezdeményezés (Clinton Global Intitiative, CGI) egy pártok felett álló szervezet, amelynek éves fórumain, amelyeket szeptemberben, az ENSZ-közgyűlés általános vitájával párhuzamosan szoktak megrendezni, a világ országainak vezetői megvitatják, hogy mit lehetne tenni a világ fontos problémáinak megoldásáért. Az éves tanácskozásokon mintegy 150 állam- és kormányfő, 20 Nobel-díjas, több száz nagyvállalat, vallási, civil és jótékonysági szervezet vezetője, valamint a média képviselői vesznek részt. 2013-ig a CGI tagjai 2300 olyan kötelezettséget vállaltak, amelyek 180 országban több mint 400 millió ember életkörülményein javítottak.

Külügy: Obama téved

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben reagált a kritikára, ebben azt írják: "Mi abból indulunk ki, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok szövetségesek. Ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok elnökének magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek nincsen ténybeli alapja. A magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását."