Jelentős orosz csapatkivonást észleltek Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Sok katonát kivontak Ukrán területről az oroszok, ezzel párhuzamosan a harcok is csillapodtak. Közben tömegsírok felfedezéséről érkeztek egymásnak némileg ellentmondó hírek.
Vágólapra másolva!

Jelentős orosz erőket vonnak ki Ukrajnából, de több ezer orosz katonát továbbra is a határ közelében állomásoztatnak. Ezt a NATO közölte szerdán Brüsszelben. Marad azért még orosz katona az ukrán határokon belül, de egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mennyi. A becslést nehezíti, hogy az oroszpárti szakadárok ellenőrizte határátkelőknél mindkét irányba rendszeresek a csapatmozgások, az orosz különleges erők tagjait pedig, akik szintén ott vannak Ukrajnában, nehéz azonosítani.

A NATO szeptember első napjaiban úgy becsülte, hogy több ezer orosz katona és több száz harckocsi észlelhető ukrán területen, és húszezer fős orosz haderő állomásozik orosz területen, de a határ közelében is. Egy héttel ezelőtt pedig ezerre tették az Ukrajnában állomásozó orosz katonák számát.

Biztató jelek

A csapatkivonások eredménye, hogy csökkent az ukrán hadsereg és a szakadárok közötti fegyveres incidensek, tüzérségi összecsapások száma. A NATO üdvözölte a biztató jeleket.

Eközben tömegsírokat is találtak. A Donyeck melletti Nyizsnya Krinka falu lakói által talált egyik sír fölé egy táblára valaki azt írta: "A putyini hazugság miatt estek el". Azt nem tudták megállapítani, hogy hány ember holttestét rejtik a sírok, és Nyizsnya Krinka lakói azt sem tudták megmondani, ki állította a táblát. A falu lakói megmutatták a sírt az EBESZ megfigyelőinek.

Holtak a bányában

Az erről szóló beszámoló néhány órával azelőtt került fel az internetes hírportálokra, hogy az orosz külügyminisztérium közölte: háborús bűnként kezeli annak a Donyeck közelében talált tömegsírnak az ügyét, amelyben felkelők (oroszbarát szakadárok) feltehetően az ukrán fegyveres erők tagjai által megölt civilek holttestét találták. A sírokra a 22-es számú, Kommunar nevű bányánál bukkantak rá. Az egyikben négy áldozatot találtak, akiket az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat alapján közvetlen közelről fejbe lőttek.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője a Facebook-oldalán szerdán azt írta, hogy az ukrán-orosz határ közelében lévő, Donyeck megyei Szverdlovszknál halott orosz katonák holttesteire bukkantak egy nem működő bánya egyik mélyedésében. Állítása szerint a Moszkva-barát szakadárok oldalán harcoló orosz katonák dobták elesett társaikat a bányagödörbe. Azt nem közölte, hogy hány holttestet találtak. Szverdlovszk abban a térségben található, amely a terrorellenes művelet kezdete óta a szakadárok ellenőrzése alatt áll. Az nem derül ki a híradásokból, hogy ez a tömegsír megegyezik-e a korábban említettel.