Hetvenen jelentkeztek tunéziai elnöknek

Vágólapra másolva!
Hetven jelentkező van az elnöki posztra Tunéziában. Az elnökválasztás novemberben lesz, előtte parlamenti választásokat tartanak. Ezzel zárulhat a demokratikus átalakulási folyamat Tunéziában.
Vágólapra másolva!

Hetvenen nyújtottak be pályázatot az elnökjelöltség elnyerésére az első szabad államfőválasztásra készülő Tunéziában - közölte kedden a voksolás előkészítésével megbízott hatóság.

Üzletemberek, pártelnökök, bírónő

A mérsékelt iszlamista en-Nahda képviselői kivételével a tunéziai politikai élet valamennyi lényeges szereplője indulni akar az elnökválasztáson, annak ellenére, hogy az államfői tisztség csak korlátozott hatalmat jelent. Az en-Nahda bejelentette, hogy egy konszenzusos jelöltet támogat majd.

A hétfői határidőig mások mellett Monszef Marzúki távozó államfő, Musztafa Ben Dzsaafar, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, a Zin el-Abidin ben Ali elnök 2011-ben megdöntött rezsimjének három egykori minisztere, üzletemberek, pártelnökök, de még egy bírónő is benyújtotta pályázatát az elnökjelöltségre.

Nemzetközi rekord

A testület nemzetközi rekordnak nevezte a pályázók nagy számát. Péntekig ellenőrzik, hogy a beérkezett pályázati anyagok megfelelnek-e az előírásoknak, és csak ezután teszi közzé a jelöltek listáját, amely még mindig nem végleges, mivel október 25-ig lehetőség van fellebbezésre. Egy leendő elnökjelöltnek legalább 10 képviselő vagy legalább 10 választókörzetből 10 ezer tunéziai állampolgár támogatását kell maga mögött tudnia.

Az észak-afrikai országban a november 23-án lesz az elnökválasztást, de előtte, október 26-án parlamenti választásokat is tartanak. Ezen az en-Nahda győzelme várható, jóllehet 2014 elején a kialakuló belpolitikai válság miatt távozniuk kellett a hatalomból és az ország irányítását egy pártok feletti, ügyvezető kormány vette át. Az őszi választásokkal zárulhat le a demokratikus átalakulási folyamat Tunéziában.