Fegyvermentesített övezet lesz Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Megállapodtak a kelet-ukrajnai válságban érintett felek szombat hajnalban arról, hogy a nehézfegyverek kivonásával egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselőinek részvételével folyó minszki tárgyalásokon az első nyilatkozatok szerint jegyzőkönyvet is aláírtak erről. Ennek értelmében mindkét fél 15-15 kilométerrel vonja hátrébb az érintett fegyverzetet.

A megállapodás annak érdekében született, hogy megszűnjenek a szeptember 5-én kötött tűzszüneti egyezmény megsértései, és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát.

Elválasztják egymástól a harcoló feleket

Az ütközőzóna fő rendeltetése az, hogy elválassza egymástól a szeparatista fegyvereseket és a kormányerőket.

Az egyezmény életbe lépését követően – vagyis néhány napon belül – az orosz-ukrán határ és a fegyvermentesített övezet ellenőrzésébe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői kapcsolódnak be.

Se drónok, se külföldi fegyveresek

Az ukrán küldöttséget vezető Leonyid Kucsma volt államfő elmondta, harci repülőgépek és pilóta nélküli repülők sem haladhatnak át a zóna fölött.

Megállapodtak a külföldi fegyveresek és mesterlövészek eltávolításáról is. Megfigyelők szerint ez a diplomatikus megfogalmazás a szeparatisták oldalán harcoló oroszokra utal.

Igor Plotnyickij, a luhanszki szakadárok képviselője úgy nyilatkozott, hogy olyan akciótervről van szó, amely egy teljesen biztonságos övezetet hoz létre.

A harmadik orosz konvoj is átlépte a határt

Átlépte az ukrán-orosz határt szombaton a harmadik orosz humanitárius konvoj, amely Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Ukrajna délkeleti részébe szállít segélyt.

A 200 teherautóból álló járműoszlop kétezer tonnányi élelmiszert, áramfejlesztőket, gyógyszereket, meleg holmit és ivóvizet visz.

A beszámoló szerint az indulás előtt az orosz fél többször is felkérte az ukrán vámosok és a vöröskereszt képviselőit, hogy ellenőrizzék a szállítmányt, de ők ezt, minden magyarázat nélkül, elutasították.