Új videót tett közzé az Iszlám Állam

Alan Henning egy korábbi felvételen.
Vágólapra másolva!
Ő lenne a második brit áldozat és a negyedik túsz, akit kivégeznek a dzsihádisták. A filmen a brit férfi azt a kérdést teszi fel, hogy vajon miért hagyta őket sorsukra Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

A felvételen, amelyet az Add kölcsön a füleidet címmel láttak el, nem szerepel egyetlen iszlamista sem. A BBC biztonságpolitikai szakújságírója szerint a videó olyan, mint egy paródia, amelyet erőszakkal, kényszer hatására vettek fel, és inkább szól a brit muzulmánoknak, mint az amerikaiaknak.

A most nyilvánosságra hozott videón a fogoly olvassa a szövegét, és a filmen senki sem tart kést a torkához, vagyis nem tartalmaz direkt fenyegetést. A brit férfi, John Cantlie a filmfelvételen azt mondja, hogy a nyugati sajtóban félremagyarázzák az Iszlám Állam szándékait, ezért további kisfilmeken kívánják elmagyarázni a szervezet filozófiáját.

Kicsoda John Cantlie?

A férfi kifejezetten tapasztalt újságírónak számít. Dolgozott Irakban, Afganisztánban, Szíriában, Líbiában és Szomáliában is. Tudósította a Sunday Times, a Sunday Telegraph, az Esquire, a GQ és a Top Gear magazinokat.

John Cantlie már másodszorra kerül fogságba Szíriában. 2012 júliusában sikerült kiszabadulnia, de ugyanabban az évben ismét visszatért. Azóta az iszlamisták őrzik.