Nem döntött a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvényről

Vágólapra másolva!
Formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák alkotmánybíróság szerdán a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt, amelyet a pozsonyi törvényhozás képviselőinek egy csoportja kezdeményezett még 2011-ben.
Vágólapra másolva!

Az Új Szó jelentése szerint a döntés oka, hogy a bírák többsége sem igen, sem nemet nem mondott. A bíróságnak jelenleg 13 helyett csak 11 bírája van, a többséghez pedig 7 szavazat kell. Ezt egyik vélemény sem szerezte meg, így formai okokból elutasították a három évvel ezelőtt benyújtott beadványt.

A jogszabály alkotmányosságát még 2011-ben kezdte vizsgálni a kassai székhelyű taláros testület, parlamenti képviselők egy csoportjának ugyanazon év szeptemberében kezdeményezett beadványa alapján.

Csak egy állampolgárság lehet

A beadvány megfogalmazói szerint a jogszabály – amelynek alapján több mint 830 embert fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik országét – nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, mert annak ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico miniszterelnök előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva.

Már készül az új

A vitatott törvény módosítására Robert Fico jelenlegi kabinetje már tavaly ígéretet tett. A szlovák belügyminisztérium szerint a módosítás tervezete már elkészült, a szaktárca legutóbb idén nyárra ígérte annak beterjesztését, ám erre még nem került sor.

Bár a tervezet részletei még nem kerültek nyilvánosságra, a szaktárca szerint a módosítás lényegi pontja az lesz, hogy a jövőben azok nem veszítik majd el szlovák állampolgárságukat egy másik ország állampolgárságának felvételét követően, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felvették.

A jogszabály ilyen tartalmú módosítása érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok helyzetén – emlékeztetett az MTI.