A Moszad ügynökének tartja az arab sajtó az Iszlám Állam vezetőjét

Vágólapra másolva!
Szatirikus műsorban figurázza ki az iraki televízió az Iszlám Államot. Az előzetes szerint a szervezet vezetője egy zsidó nő és a Sátán fattya, az arab sajtóban egyre terjedő összeesküvés-elmélet pedig azt állítja róla, hogy a Moszad ügynöke.
Vágólapra másolva!

Naponta többször is leadják az iraki televízióban szeptember 9-e óta annak a műsornak az előzetesét, amelyben az Iszlám Államot figurázzák ki. A Közel-keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) szerint a műsorban a szervezet vezetője, Abu Bakr Al-Bagdadi tojásból kel ki, amelyet egy hatalmas Dávid-csillagot viselő asszony rak le, miután közösült a Sátánnal.

Jó néhány színes egyéniség is megjelenik a műsorban, így például egy pisztollyal hadonászó, folyamatosan piáló cowboy, Joker a Batmanből, Drakula, valamint egy Sztálinra megtévesztésig hasonlító alak.

Összeesküvés-elméletek

Nem az iraki televízió azonban az egyetlen arab médium, amelyik megpróbálja összekapcsolni az Iszlám Államot a zsidókkal – emlékeztet a Jediot Ahronót című izraeli lap internetes kiadása.

A New York-i Rágalmazásellenes Liga (ADL – Anti-Defamation League) nemrégiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyre több neves iraki, iráni, egyiptomi és pakisztáni közéleti személyiség, kormányzati tisztviselő, tudós és egyházi személyiség terjeszti azt az összeesküvés-elméletet, amely szerint az Iszlám Államot a zsidók és a cionisták „hozták létre” azzal a céllal, hogy ártsanak az iszlámnak.

Összeugrasztják egymással őket

Mohszen Rezai volt iráni katonai parancsnok például azt állította, hogy a „cionista entitás” – vagyis Izrael – áll az Iszlám Állam mögött, és emlékeztetett, hogy a „cionisták” szeretnek úgy megszabadulni másoktól, hogy egymásnak ugrasztják őket. Szerinte nem kétséges, hogy Izrael képezte ki a szervezet vezetőit.

Szajed Mortada Al-Kazvini iráni ajatollah, neves síita egyházi személyiség is „zsidó izraeli szervezetként” jellemezte az Iszlám Államot, amelyet azért hoztak létre, hogy „szétszaggassa a muszlimok földjét”.

Az arab médiában rendszeresen vádolják azzal is Al-Bagdadit, hogy a Moszad ügynöke, akinek Simon Elliot a valódi neve.