Mobilházakat kaptak a szétbombázottak helyett

Mobile homes, provided by an United Arab Emirates association, are delivered to rehouse Palestinian families made homeless by Israeli bombing during the summer's fierce offensive on the Gaza Strip on September 13, 2014 in Khan Yunis' Khuzaa neighbourhood
Vágólapra másolva!
Átmeneti mobilházakhoz jutott ötven kibombázott gázai család az Egyesült Arab Emírségek adományából.
Vágólapra másolva!

A nyári „Erős Szikla" hadműveletben a gázai lakásügyi minisztérium adatai szerint teljesen leromboltak 9800 otthont, további nyolcezer pedig lakhatatlanná vált. Az Egyesült Arab Emírségek, még a tél beállta előtt, újabb ötven mobilházat adományoz a gázaiaknak - közölte Imad al-Haddad, az ország övezetbeli képviselője. A kibombázottak sátrakban, rokonoknál, hatvanötezren közülük az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak az iskoláiban élnek.

Az otthontalanná váltak közül ötven Hán-Juniszban élő család költözhetett szombaton a hatszemélyes átmeneti mobil otthonokba, amelyekben két hálószoba, fürdőszoba és konyha található. Egy-egy ilyen mobilház mintegy hétezer dollárba, mintegy 1,7 millió forintba kerül.

Forrás: AFP/Said Khatib

A nyári háború miatt kéthetes késéssel indult a tanév, de vasárnap megkezdődött a tanítás a mintegy félmillió gázai diák számára is. A gázai oktatási minisztérium adatai szerint 230 ezer általános és középiskolás iratkozott be az állami iskolákba, míg kétszázezren az ENSZ iskoláiban, és több tízezren magánintézményekben tanulnak.

Az első hetekben pszichológiai tanácsadással és játékokkal segítik a gyerekek beilleszkedését az iskolába.
Az augusztus huszonhatodikán véget ért harcokban nem csak lakóházak sérültek meg, leromboltak huszonhat iskolát is, és károk keletkeztek kétszázharminckét oktatást szolgáló épületben.