Brit túszát is lefejezte az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
A segélymunkás megölésével David Cameronnak üzentek a kurdok felfegyverzése miatt.
Vágólapra másolva!

David Haines brit állampolgár lefejezéséről készített videót tett közzé szombat késő este az Irakban és Szíriában működő Iszlám Állam nevű terrorszervezet – jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió. A képeken a 44 éves brit egy maszkos férfival látható együtt. Haines, aki egy segélyszervezet munkatársaként került Szíriába, tavaly március óta volt a terroristák fogságában.

Hasonlóan végeztek vele, mint a korábban meggyilkolt James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírókkal. A maszkos férfi azzal indokolja a gyilkosságot, hogy Nagy-Britannia fegyvereket ígért az Iszlám állam ellen harcoló kurd pesmergáknak.

„Ennek a brit férfinak kell megfizetnie a pesmergák Iszlám Állammal szembeni felfegyverzésére tett ígéreted árát Cameron” – üzente David Cameron brit miniszterelnöknek.

A Daily Mirror brit lap szerint a két és fél perces videó végén egy újabb túszt mutatnak be.

A Yorkshire-ben született Haines az utóbbi időben Horvátországban élt második feleségével, Draganával. Egy 17 és egy 4 éves lánya volt. Szíriába az ACTED segélyszervezettel ment, de korábban Dél-Szudánban és Líbiában is megfordult más szervezetek megbízásából.

Sotloff-fal és Foley-val a terroristák szerint azért végeztek, mert az USA katonai akciókat indítot ellenük.