Nőjogi szervezet kapta a Nansen Menekültdíjat

Butterflies / Mariposas
Butterflies / Mariposas
Vágólapra másolva!
A nők jogaiért küzdő kolumbiai szervezeté az idén a világ legrangosabb menekültügyi díja,
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Nansen Menekültdíjának 2014. évi nyertese a Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro (Új szárnyakkal a jövőt építő Pillangók) nevű kolumbiai női jogi csoport, amelynek a tagjai az életüket kockáztatva segítenek az otthonaikból menekülésre kényszerített és szexuális erőszak áldozatául esett lányokon és asszonyokon.

A szervezet központja a Csendes-óceán partján fekvő Buenaventura városában van. A Pillangók valamennyien önkéntesek, és eddig több mint 1000 nőnek és a családjuknak segítettek.

Butterflies / Mariposas Forrás: UNHCR/Luca Zanetti

Kolumbiában él ma a világon Szíria után a második legtöbb belső menekült, azaz olyan ember, aki arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát, de az országa határain belül keresett menedéket. Az öt évtizede tartó fegyveres konfliktus pusztítása Kolumbiában sehol másutt nem érhető tetten olyan drámaian, mint Buenaventurában. Ebben az ipari kikötővárosban az egyik legjelentősebb az erőszak és a legmagasabb az otthukból elűzöttek aránya, köszönhetően az illegális fegyveres csoportok közötti fokozódó ellenségeskedésnek. Ezeknek a csoportoknak igen gyakran nők a célpontjai. Megerőszakolják a nőket és a gyerekeket, hogy ezzel is demonstrálják a hatalmukat és az erejüket, illetve nemritkán bosszúból kínoznak, erőszakolnak és ölnek meg embereket.

„Ezek a nők rendkívüli munkát végeznek a lehető legnagyobb kihívást jelentő körülmények között" – fogalmazott António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa. – „Nap mint nap azon fáradoznak, hogy begyógyítsák Buenaventura asszonyainak és gyermekeinek a sebeit, és eközben a saját életüket teszik kockára. A bátorságukat szinte nem is lehet szavakkal leírni."