Hiába a tűzszünet, újra harcolnak Donyecknél

Vágólapra másolva!
A tűzszüneti megállapodás ellenére kiújultak a harcok az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok között Donyeck repülőterénél szombaton, miközben egy újabb orosz teherautó-konvoj lépett be Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

A biztonsági erők kezén lévő donyecki reptér péntek éjszaka óta tüzérségi tűz alatt áll. A Reuters hírügynökség szerint szombat délután ágyúzás hangja hallatszott a város északi része felől, és a reptér felett fekete füst gomolygott. A kijevi vezetés szerint a biztonsági erők sikeresen visszaverték a felkelők támadását a repülőtérnél. A hírek szerint lakóházakat is találatok értek, de áldozatokról nem tudni..

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője eközben először ismerte el a tűzszünet múlt hét pénteki hatályba lépése óta, hogy a hadsereg szakadárokkal végzett. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városánál tizenkét felkelőt öltek meg, akik állítólag felderítést folytattak. Liszenko azt is közölte, hogy a fegyvernyugvás életbe lépése óta hat ukrán katona halt meg összecsapásokban.

Az EBESZ eközben közölte, hogy 220, Moszkva szerint humanitárius segélyt szállító kamion lépte át az ukrán határt. Az ukrán hatóságok a rakományt nem ellenőrizhették, mert Liszenko szerint ezt az orosz fél nem engedte.Múlt hónapban Oroszország már küldött hasonló konvojt, amit Kijev gyanakvással figyelt. A konvoj belépését akkor a kijevi vezetés az ország ellen inváziónak minősítette.