Egyezséget kötött az Iszlám Állam a szíriai felkelőkkel

Vágólapra másolva!
Egymás helyett inkább a damaszkuszi kormány elleni harcra fókuszálnak.
Vágólapra másolva!

Egyezséget kötöttek a szíriai felkelők és az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet fegyveresei - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet. Damaszkusz egyik külvárosában kötöttek tűzszünetet, amelynek értelmében a felek a legfőbb, közös ellenségnek számító szíriai kormányerők elleni harcra összpontosítanak, és nem indítanak támadást egymás ellen.

Az OSDH szerint a dzsihádisták júniusi villámhadjárata, és szíriai, valamint iraki előrenyomulása óta a felkelőcsoportoknak sikerült elűzniük a szunnita szélsőségeseket négy kulcsfontosságúnak tartott szíriai hadállásukról: a Damaszkusztól délkeletre fekvő Meszrába, Majdaa, Jalda és Beít Száem nevű településekről.

Visszafoglaltak egy települést a kormányerők

Az Iszlám Állam és más, kevésbé radikális szíriai felkelőcsoportok többször összecsaptak idén január óta, ami a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők malmára hajtotta a vizet.

Közben a szíriai hadsereg bejelentette, hogy sikerült visszafoglalnia az észak-szíriai Hama tartományban fekvő Halfajját. A település elfoglalásával a kormányerők jobb stratégiai pozícióba kerülnek a keresztény és alavita közösségek védelméhez - közölték.

Marokkóban is megjelentek

A marokkói hatóságok pénteken arról számoltak be, hogy sikerült felszámolniuk az Iszlám Állam újabb terrorista sejtjét, amely Irakba és Szíriába toborzott harcosokat. A marokkói belügyminisztérium szerint a csoport hét tagját őrizetbe vették. A csoport tagjai többségében 20-30 év körüli mozgóárusok voltak.

Az ENSZ szerint a 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 191 ezret. A harcok miatt majdnem tízmillió szíriai kényszerült otthona elhagyására, ami az ország háború előtti lakosságának a fele.