Pénteken lépnek életbe az Oroszország elleni újabb szankciók

Vágólapra másolva!
Pénteken életbe lépnek az Oroszországgal szemben hozott szankciók, az Európai Unió azonban szeptember végén feloldhatja ezeket, amennyiben ez idő alatt az Európai Unió megbizonyosodik a tűzszünet tartós mivoltáról.
Vágólapra másolva!

Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy az Európai Unió tagállamainak nagykövetei az elkövetkező hetekben átfogóan ellenőrzik majd a tűzszüneti megállapodás végrehajtását.

Az ellenőrzések eredménye, illetve a helyszínről érkező jelentések nyomán az európai diplomáciai szolgálatot megbízzák, hogy tegyen javaslatot a szankciók részleges, vagy teljes egészében történő módosítására, felfüggesztésére, illetve eltörlésére - tette hozzá.

24 magánszemélyt is érint

A szankciós csomag az orosz energia-, illetve védelmi ipar hat óriás vállalatát, továbbá 24 magánszemélyt érint.

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint a szankciók megtiltják az orosz védelmi, illetve energiaszektor három-három nagyvállalata adósságának finanszírozását. Az intézkedés érinti egyebek között a Rosznyeft és a Transznyeft olajipari céget, illetve a Gazprom olajipari üzemágát.

Az uniós intézkedések értelmében újabb 24 magánszemély kerül fel az EU-tagállamok területére történő beutazási tilalommal, illetve ottani bankbetéteik befagyasztásával sújtott személyek listájára. A szankcionált magánszemélyek között vannak kelet-ukrajnai szakadár vezetők, a krími kormányzat tagjai, valamint orosz döntéshozók és oligarchák - tűnt ki az Európai Tanács tájékoztatójából.