Brüsszel mossa kezeit

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság nem avatkozhat közbe a Magyarországon civil szervezeteknél tartott rendőri akciók ügyében, és kommentárt sem fűzhet hozzájuk – jelentette Cezary Lewanowicz bizottsági szóvivőre hivatkozva az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.
Vágólapra másolva!

"Ebben a konkrét ügyben nem tehetünk konkrét állásfoglalást" – idézi Lewanowiczot a híroldal. A lap szerint Brüsszel "mossa kezeit", aminek oka, hogy a kérdéses civil szervezeteket nem uniós, hanem norvég pénzekből finanszírozzák.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) az irodájánál is. Norvégia szerint a fellépés teljesen elfogadhatatlan. Az NNI viszont közölte: a művelet sem túlzó, sem demonstratív, sem megfélemlítő jellegű nem volt.