Újraindíthatja Japán az atomerőműveit

fukushima
Vágólapra másolva!
Egy kapott előzetes engedélyt. A többi reaktor kétharmada már nem indul újra.
Vágólapra másolva!

A japán atomenergia felügyelet megadta az engedélyt a Kyushu Electric Power Co Inc. áramszolgáltató vállalatnak a Kagoshima megyei kétreaktoros Sendai atomerőmű újraindításához. Az áramtermelés megkezdéséhez még a helyi hatóságok engedélye is szükséges. Erre valószínűleg december előtt nem kerül sor.

A 2011-es fukusimai atombaleset után Japánban biztonsági felülvizsgálat miatt, fokozatosan leállították mind a 48 működő atomreaktort. A tavaly júliusban bevezetett szigorú biztonsági előírások miatt még az addig termelő legmodernebb létesítményeket is. Japán egy éven keresztül atomerőművek nélkül fedezte energiaszükségletét.

Fukushima Daiichi atomerőmű, az itteni katasztrófa miatt állították le az atomerőműveket Forrás: AFP/Issei Kato

A rekatorok kétharmada már nem indul újra

Az első atomerőmű 1966-ban kezdte meg a termelést, az ország áramszükségletének nagy részét azóta nukleáris energiával fedezték.

A japán energiaszolgáltató vállalatok a felújítási munkák elvégezése után eddig 10 erőműben 20 reaktor biztonsági felülvizsgálatát és az újraindítás engedélyezését kérték a felügyelettől. A Reuters hírügynökség által készített elemzés szerint azonban az ország 48 reaktorának kétharmadát valószínűleg már nem indítják újra.