Szíriát is bombázhatja Amerika

F-18, F18,
F-18-as amerikai vadászgép éjszakai bevetésen Irakban
Vágólapra másolva!
A washingtoni törvényhozás felhatalmazása nélkül is fokozza az amerikaiak iraki katonai beavatkozásait Barack Obama. Ezúttal republikánus hátszele is lesz.
Vágólapra másolva!

Kiterjedtebb csapásokat tervez az amerikai elnök az Iszlám Állam (IS) nevű szunnita dzsihádista szervezet ellen. A többi között ez derült ki Barack Obama és a washingtoni kongresszus vezetőinek kedd esti megbeszélése után. A részletes terveket – támadások módja, intenzitása, célpontjai, indokai – Obama közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban, televíziós beszédben részletezi. Sejthető ugyanakkor, hogy a leendő támadások szír régiókat is érinthetnek, hiszen az IS ott teljes országrészeket hajtott az uralma alá – a kelet-szíriai Rakka a szervezet „fővárosa”.

F-18-as amerikai vadászgép éjszakai bevetésen Irakban Forrás: MTI/EPA/Amerikai védelmi minisz/Shawn Nickel

Az elnök üdvözölné, ha a kongresszus „segítené átfogó erőfeszítéseit, és megmutatná a világnak, hogy az Egyesült Államok egységes a fenyegetéssel szemben”, de világossá tette: törvényhozási felhatalmazás nélkül is lépni fog. A Washington Post legfrissebb felmérése szerint ezzel nem fog kiváltani különösebb ellenállást, az amerikai lakosság nagy része ugyanis súlyos fenyegetésként tekint az IS-re.

Ráadásul Obama egyik fő opponense, John Boehner republikánus képviselőházi elnök jelezte: támogatja, hogy az amerikaiak kiképezzék és légicsapásokkal segítsék az IS ellen harcoló iraki biztonsági erőket. Boehner támogatása azért ér sokat, mert az amerikai képviselőházban, a republikánus többséget vezetve, korábban többször élesen ellenezte az elnököt, például a tavaly augusztusi szíriai vegyifegyver-támadás után Obama az ellenzék tiltakozása miatt tartózkodott a katonai beavatkozástól.

Obamát ezúttal a kongresszusi vezetők is támogatják Forrás: AFP/Jim Watson

Társak is kellenek

Washington azt is tervezi, hogy felfegyverezi a szíriai „mérsékelt szunnita” csoportokat, de azt nem részletezik, hogy ennek a kritériumnak milyen szervezetek felelnek meg. Az viszont biztos, hogy az Egyesült Államok nem küld szárazföldi alakulatokat Irakba és Szíriába, ellenben katonai együttműködésre ösztönzi a térségbeli szövetségeseit.

Utóbbit készíti elő az amerikai külügyminiszter. A közel-keleti körúton tartózkodó John Kerry szerdán Bagdadban – a két napja felállt iraki kormány vezetőjével, Haider al-Abadival –, csütörtökön pedig szaúdi partnereivel igyekszik IS-ellenes koalíciót gründolni.

Kerry közel-keleti szövetségeseket gyűjt az IS elleni harchoz Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Eközben Szaúd-Arábia londoni nagykövete tagadta azokat a vádakat, hogy Rijád pénzügyi támogatást nyújtott az Iszlám Államnak. Mohamed bin Navaf herceg szerint a nemzetközi szerepvállalás hiánya vezetett a terrorista csoportok iraki és szíriai „tenyészéséhez”.

Az Iszlám Állam pénzügyi hátteréről itt olvashat bővebben.